Leerling hoveniers oefenen bij Visio Vireo Tuinen voor prestigieuze wedstrijd

STEENBERGEN – Ambitieus en gemotiveerd zijn ze, de leerlingen die namens Prinsentuincollege Breda meedoen aan de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Hun beroepspraktijkvorming doen ze momenteel op bij Visio Vireo Tuinen in Steenbergen. Meedoen aan de wedstrijd is alleen weggelegd voor de beste jonge hoveniers van het land. John Bijlsma, eigenaar van Visio Vireo Tuinen, wil deze jonge talenten graag steunen en heeft ze een ‘oefentuin’ geboden waar ze hun groene vingers kunnen laten wapperen.

“Het zijn leerlingen die een winnaarsmentaliteit hebben. Ze staan er om 7 uur ’s ochtends en popelen om het beste uit de dag te halen. Daar houd ik van, en zo gaat het ook in mijn bedrijf”, vertelt John Bijlsma. Hij is zelf net zo gedreven om de voorrondes te winnen als de leerlingen zelf. Er staat ook wel wat op het spel. Wie de finale van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg in Den Bosch wint, mag afreizen naar het evenement WorldSkills in 2019 in Rusland. Daar komen jonge vakmensen uit de hele wereld bijeen om tegen elkaar te strijden.

Win-win situatie

Voorlopig is Rusland nog ver weg, en staan leerlingen Danny Ruijten en Charlotte van Oosten zand te scheppen in een tuin aan de Van Gaverenlaan in Steenbergen. De familie Reijns klopte bij Visio Vireo Tuinen aan voor een tuinontwerp, en John Bijlsma kon twee vliegen in een klap slaan. Hij laat Danny en Charlotte op vrijdag en zaterdag geheel zelfstandig de tuin aanleggen als voorbereiding op de wedstrijd. Yoni van Daalen die vorig jaar heeft meegedaan en nu al voor Visio Vireo Tuinen werkt, coacht hen daarbij. “Het is een win-win situatie. De familie Reijns krijgt korting, en mijn leerling hoveniers krijgen de kans ervaring op te doen. Daar hoort ook bij dat ze foutjes maken; ik loop daarbij het risico dat ik die moet herstellen. Maar dat heb ik er graag voor over, want dit zijn enthousiaste talenten die ik goed in het bedrijf kan gebruiken”, zegt Bijlsma.

Groen maakt gelukkig

De jury zal streng zijn tijdens de wedstrijd en de leerlingen zullen op meerdere onderdelen beoordeeld worden zoals bijvoorbeeld voorbereiding en communicatie. Bovendien moet de tuin ook binnen een bepaalde tijd klaar zijn. Een ideale manier om het groene vak te promoten bij jonge mensen. Ook dat past helemaal in het straatje van John Bijlsma. “Wij zijn dagelijks bezig met het creëren van mooie tuinen. Maar er is ook een hoger doel: een groenere wereld, want groen maakt mensen gelukkig. En ik zorg er graag voor dat ik gelukkig en enthousiast personeel heb die dat kan realiseren”, besluit hij.

Foto: Vorige week is een team van leerling hoveniers van Visio Vireo zelfstandig met een tuinaanleg begonnen als voorbereiding op de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg.
Door: Nicole van de Donk