Leerkracht Annika van Gaans “We zijn nu al bang voor een komende griepgolf”

NIEUW-VOSSEMEER – “Ik wil graag benadrukken dat ik echt van mijn vak houd. Het is een prachtig beroep en ik geniet ervan om met kinderen bezig te zijn, ze wat te leren en zien hoe ze zich ontwikkelen. Dat geldt voor al mijn collega’s hier op basisschool Merijntje. Maar het water staat ons echt tot de lippen. Om de kinderen te begeleiden zoals dat werkelijk moet, komen we handen te kort. En als er een collega uitvalt door ziekte, dan hebben we echt een probleem”, zo stelt Annika van Gaans. Zij is leerkracht, Intern Begeleider (IB-er) en Remedial Teacher op de Nieuw-Vossemeerse basisschool.

Vandaag, woensdag, neemt de school op een eigen wijze deel aan de landelijke stakingsdag. “Bij ons is de stakingsbereidheid fifty fifty. We hebben daarom met het team besloten om de leerlingen vandaag de mogelijkheid te geven om gewoon naar school te komen. Er wordt geen les gegeven, maar we zijn nadrukkelijk bezig met de reden van de stakingsactie. Want daar staan we namelijk helemaal achter. Er is een enorm lerarentekort. Het vak leerkracht moet echt aantrekkelijker worden gemaakt. Er moeten ‘handen’ bijkomen. Want zodra er iemand uitvalt dan loopt het spaak. Er zijn nagenoeg geen vervangers. Regelmatig hebben we bijvoorbeeld Anny Merkx – een gepensioneerde collega – die komt vervangen. Maar morgen gaat zij naar een andere school om daar bij te springen”.

‘Geen onbevoegden voor de klas’

“Ook bij de gewone lesactiviteiten hebben we meer ondersteuning nodig. We hebben – mede vanwege de bezuinigingen op het bijzonder onderwijs – er leerlingen bijgekregen die passend onderwijs nodig hebben. Op zich is dat zeker geen probleem en goed voor de betreffende kinderen. Leskrijgen in een vertrouwde omgeving, dicht bij huis. Maar deze leerlingen hebben meer aandacht nodig. En er dient voor hen meer te worden geadministreerd. Het is frustrerend wanneer we ingeval van onderbezetting deze kinderen niet goed kunnen helpen. En voor alle leerlingen geldt dat we kwaliteit willen blijven leveren. Wij willen ook geen ouders of onbevoegden voor de klas hebben”.

Flyer met uitleg

Basisschool Merijntje doet vandaag dus op een andere manier mee aan de landelijke stakingsdag. Op school waren de kinderen vanochtend druk bezig met het waarom van de stakingsactie. Daarnaast werkten ze aan een bijzondere flyer, die vervolgens in de Vosmeerse brievenbussen werd afgeleverd. “Spellen speel je niet, dat leer je” en “Wij laten geen spelletje met ons spelen”, zo staat te lezen op een flyer. De leerlingen hebben er nog een persoonlijke boodschap aan toegevoegd. Zo worden alle inwoners van het dorp nog een nadrukkelijk op het probleem gewezen.

Tekst en fotografie: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl