Laurijsse koopt gronden Prodimex Heense Molen

HEENSE MOLEN – De familie Laurijsse uit de Heense Molen is de nieuwe eigenaar van het terrein aan de Zeelandweg-Oost waar voorheen uienverwerker Prodimex gevestigd was. Binnenkort gaan Johan en Linda Laurijsse samen met hun buurtgenoten en de gemeente Steenbergen om tafel om de mogelijkheden die het terrein biedt, te inventariseren. De gemeente heeft inmiddels een voorlopige vergunning afgegeven voor agrarisch gebruik door Fourage- en mesthandel Laurijsse.

In mei van dit jaar kondigde voormalig eigenaar Veco BV, het moederbedrijf van Prodimex, nog aan woningbouwplannen te hebben voor het terrein. Naar nu blijkt, is niet veel later de grond verkocht aan de familie Laurijsse. De buurt is enige weken geleden op de hoogte gebracht van de overname. “Tijdens de jaarlijkse burendag hebben we het verteld. We hebben daar aan toegevoegd dat qua ontwikkeling alles openligt, dat we geen enkele haast hebben en dat we iedere stap in samenspraak met de buurt zullen doen,” benadrukt Linda Laurijsse.

Kijkgeld

De voornaamste overweging om de 30.000 vierkante meter grond te kopen is de eigen bedrijfsvoering van Laurijsse. “Ons bedrijf is gevestigd in een prachtige oude boerderij aan de Zeelandweg-Oost. Wanneer we er kijkgeld voor konden vragen, waren we allang binnen geweest, maar dat is helaas niet het geval,” vertelt Linda Laurijsse met een knipoog. “Voor ons bedrijf is de schuur bij de boerderij niet praktisch. Hij is gebouwd voor paarden en wagens maar tegenwoordig werken we met machines die veel te groot zijn om tussen de palen door te kunnen.”

Op goede voet

Het vervangen van de schuur voor een moderner exemplaar behoorde tot de opties. Uiteindelijk besloot de familie echter om het Prodimex-terrein dat op een steenworp afstand ligt, te kopen. Ook met het oog op de toekomst. “We hebben drie kinderen die allemaal verder willen in het familiebedrijf.” Dat perspectief is de voornaamste reden dat de familie geen enkele haast maakt met de ontwikkeling van het terrein. “Voor ons gelden andere beweegredenen dan voor een projectontwikkelaar die hier niet vandaan komt. Wij wonen hier en willen op goede voet blijven met onze buren,” aldus Linda Laurijsse.

Door: Dasja Abresch