Lange zomer voor eindexamenkandidaten: Hoe overleef ik corona?

STEENBERGEN – De kop van dit artikel zou zomaar eens de titel van een nieuw boek van Francine Oomen kunnen zijn uit haar omvangrijke serie ‘Hoe overleef ik’-boeken. Met name voor jongeren die ouder zijn dan 12 is het een vraag die hen bezighoudt. Bijvoorbeeld de groep jongeren die door het afgelasten van de Centrale Examens plotsklaps aan het eind van hun middelbare schoolcarrière staan. Voor de één een extra reden om de vlag buiten de hangen, terwijl de ander een traantje wegpinkt bij de gedachte aan een gemiste diploma-uitreiking.

Raun de Keijzer, eindexamenleerling VMBO Kader Techniek op ‘t Ravelijn in Steenbergen, valt in de eerste categorie. Leren is zeg maar echt zijn ding niet en het blokken voor een Centraal Examen mist hij dan ook als kiespijn. Vervelen doet hij zich geen moment. Op het Moerstraatse bloembollenteeltbedrijf (driedubbele woordwaarde) van vader Rob is er momenteel meer dan genoeg te doen. “Ik werk zeven dagen per week. Ik vind het wel prima zo.” Wat Raun wel mist zijn de sociale contacten met zijn vrienden en het voetballen bij Sc Welberg.

In het nieuws

Saai is het op het land echter nooit. “De bollenvelden van mijn vader langs de A58 waren pas geleden zelfs nog in het nieuws. Toen ze in bloei stonden, kwamen er hordes met toeristen op af. Dat was echt niet normaal. Er kwamen zelfs gevaarlijke situaties van omdat mensen parkeerden op de vluchtstrook.”

Niet normaal

Als rechtgeaarde bollenzoon stond Raun verbaasd over de brutaliteit waarmee sommigen met de eigendommen van zijn vader omgingen. “Mensen hebben geen idee hoe het werkt met bollenteelt dus ze liepen zo de velden in en plukten zelfs de bloemen. Terwijl de bol het groene deel van de plant nodig heeft om nieuwe bollen te kunnen maken. Toen ik een meisje dat met armen vol tulpen wegliep dat uitlegde zei ze alleen maar: ‘Oh nou ja, nu zijn ze er toch al af’. Dat vind ik echt niet normaal.”

Probleem opgelost

Ook de handhavers hadden er hun handen vol aan om de drommen mensen, met weinig succes, weg te houden. Uiteindelijk is in overleg met de politie besloten de bloemkoppen er eerder af te trekken dan eigenlijk goed is. Probleem opgelost.

In de tussentijd bereidt Raun zich (met mate) psychisch voor op zijn volgende uitdaging: de opleiding Werktuigbouwkunde bij Curio in Bergen op Zoom die na de zomervakantie van start gaat. Maar eerst nog even lekker werken.
Succes Raun!

Foto: Vlak voor de laatste tulpenkoppen getrokken werden, maakte Raun de Keijzer tijd vrij in zijn drukke werkrooster om te poseren voor de Steenbergse Courant. Evenals leren is ook model-zijn niet echt zijn ding.

Door: Dasja Abresch