Kwekerij Landjuweel uit Welberg mag zich jaar lang Meesterteler noemen

WELBERG – Kees en Marjoleen Dogge van kwekerij Landjuweel uit de Welberg kunnen het nog steeds niet geloven. Vandaag precies een week geleden werd hun bedrijf tijdens de 32e Nationale Zomerbloemententoonstelling in Naaldwijk uitgeroepen tot Meesterteler. Inclusief Award en alle egards die erbij horen. De ster van de show was Leycesteria formosa ‘Purple Rain’, gekweekt tussen de Boomdijk en de Canadezenweg.

“Ik had een aantal bloemen uitgekozen voor de wedstrijd en besloot daar op het laatste moment ook Leycesteria nog aan toe te voegen. Toen we een telefoontje kregen met het verzoek of we naar de prijsuitreiking wilden komen, had ik eerlijk gezegd niet durven dromen dat wij daarmee in de prijzen waren gevallen.”

Fikse opsteker

De jury van de tentoonstelling had de pittige taak om uit alle 428 (!) inzendingen een winnaar te kiezen. De inzending van Landjuweel bereikte de hoogste score van 9,65 en daarmee de titel Meesterteler. Het echtpaar Dogge is trots op het resultaat temeer omdat dit op volledig biologische wijze tot stand is gekomen . “Voorafgaand aan de prijsuitreiking was er een gastspreker die nogal wat kritiek had op de vermeende duurzaamheid bij snijbloemen. Hij had een punt, maar het geldt zeker niet voor onze bloemen. Omdat wij ook imkerij zijn, is het gebruik van chemische middelen bij ons zo goed als uitgebannen.”

Als kleine kwekerij is het soms zwaar om op te boksen tegen de grote bloemenjongens. Het winnen van de Award is dan ook fikse opsteker voor de kwekerij/imkerij. Er is reeds interesse van de bekende internet-bloemenservice Bloomon die de Purple Rain volgend zomerseizoen in haar boeketten wil verwerken.

Groene woestijn

Afgelopen zaterdag vertelde Kees Dogge het verhaal van zijn bedrijf en zijn prijs aan de gemeenteraad die een kernbezoek bracht aan de Welberg. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de bestuurders te doordringen van het belang van de bloemetjes en de bijtjes. “We leven hier temidden van de natuur maar het is één grote groene woestijn. Wat wij nodig hebben is biodiversiteit. Meer groen in de kernen, een beter maaibeleid en goed nadenken over welke bomen er geplant worden. Laat Steenbergen de eerste bij-vriendelijke gemeente van Nederland worden,” aldus de gepassioneerde kweker.

Foto:

Kees en Marjoleen Dogge poseren trots tussen de bossen Leycesteria formosa ‘Purple Rain’ waarmee zij de Award van Meesterteler binnensleepten.

(Door Dasja Abresch)