Kunstwerk siert trafohuisje Dinteloordse Bloemendijk

DINTELOORD – Hoe komt een kunstenaar die door heel Europa werkt, voor een opdracht in het buitengebied van Dinteloord terecht? Heel simpel, de zus van kunstenaar JanIsDeMan woont aan de Bloemendijk en bedacht dat er op het trafohuisje aan het begin van de dijk wel iets moois gemaakt zou kunnen worden door haar broer. En hier bewees het initiatievenfonds van de gemeente Steenbergen weer zijn nut. Door de financiering uit dat fonds en met goedkeuring van Enexis, kon JanIsDeMan het bakstenen gebouwtje met behulp van zijn fantasie en spuitbussen in alle kleuren van de regenboog, omtoveren tot een vogelhuisje van de pimpelmees. 

Alles bij elkaar heeft het wel een jaar geduurd voordat er deze week met de schildering kon worden gestart. Dat lag niet alleen aan de afstemming met de instanties, maar ook aan de kunstenaar zelf die niet zomaar wat maakt. “Het kunstwerk moet passen op de plek waar het komt. Het moest een ode aan de Bloemendijk worden, maar ik wilde niet zomaar een bos bloemen maken. En opeens zag ik dat het huisje de vorm heeft van een vogelhuisje, met een rondje bovenin waaruit ik de jonkies tevoorschijn zou kunnen laten piepen”, vertelt de kunstenaar (“JanIsDeMan is hoe ik het liefst word genoemd”). “Zo heb ik eerder ook een grote muis gemaakt in het olifantenverblijf van een dierentuin.”

Kunstwerk unieke kans om schoonheid buitengebied te benadrukken

Het werk aan de Bloemendijk verbeeldt dus een mees die bloemen brengt naar zijn jonkies als verwijzing naar de buurt en als ode aan de biodiversiteit. Met een vader als deskundig vogelaar, weten JanIsDeMan en zijn zus Marieke Heinsbroek duidelijk het verschil tussen deze pimpelmees en een koolmees. De kenmerkende blauwe kleuren van het vogeltje spatten ervan af. Ze hopen dat voorbijgangers het kunstwerk ook zullen waarderen. Maar Marieke Heinsbroek denkt dat dat wel goedkomt. “Het is hier een fietsknooppunt en er komen regelmatig tractor- auto-, motor- en wielrenrally’s langs. Een unieke kans dus om mensen een moment te laten beseffen hoe mooi het buitengebied werkelijk is.”

Foto’s: Kunstenaar JanIsDeMan legt de laatste hand aan zijn kunstwerk op het trafohuisje aan de Dinteloordse Bloemendijk. Het project is gerealiseerd met behulp van het gemeentelijke initiatievenfonds en Enexis gaf toestemming om het huisje op te ‘pimpen’ met een pimpelmees.

Door: Nicole van de Donk

Beelden bij dit artikel