Kunstbank onthuld op Kreekplein Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – Het Kreekplein in Nieuw-Vossemeer is gisteren verrijkt met een nieuw bankje. Het resultaat van maandenlang werk door het kunstenaarsechtpaar Simon en Sandra van Merriënboer is echter veel meer dan alleen een meubelstuk in de openbare ruimte. Het is een kunstwerk van formaat, zowel in kwaliteit als in kwantiteit, dat niet alleen eer doet aan de striphelden Bulletje en Boonestaak maar ook aan het dorp Nieuw-Vossemeer en haar inwoners.

Het bankje is een geschenk van de stichting 450 jaar Nieuw-Vossemeer. Zij hield na de festiviteiten in 2017 geld over en zocht daar een goede bestemming voor ten bate van de gemeenschap die het middelen ook opbracht. Vosmeerder Niek Perdaems opperde het idee om een eerbetoon aan de stripfiguren Bulletje en Boonestaak te maken. Zij ontsproten honderd jaar geleden aan het brein van de Vosmeerse schrijver A.M. de Jong en tekenaar George van Raemdonck. 

De toekomst

Hoewel Bulletje en Boonestaak in de hoofdrol staan op de bank, is het kunstwerk doorspekt met Vosmeerse symboliek. Met name de haat-liefdeverhouding die Nieuw-Vossemeer sinds haar ontstaan heeft met het water, komt daarin terug. Op de armleuningen van de bank symboliseren tientallen vierkante mozaieksteentjes in alle kleuren van de regenboog, de kinderen en daarmee de toekomst van het dorp aan de Rietkreek.

Zeer content

De onthulling van de bank werd ingeleid door Cor van Geel, voorzitter van  heemkundekring Ambachtsheerlijkheid Nieuw-Vossemeer en burgemeester Ruud van den Belt. Laatstgenoemde mocht samen met de kunstenares het bankje onthullen. Dit gebeurde onder toeziend oog van veel belangstellenden waaronder de kleindochter van George van Raemdonck, Cathy van Bauwel, en haar echtgenoot. Het Belgische echtpaar toonde zich zeer content met het resultaat.

Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat Bulletje en Boonestaak hun debuut maakten in dagblad ‘Het Volk’. Ter gelegenheid van dat jubileum organiseert het A.M. de Jongmuseum vanaf 9 april 2022 een expositie over het stripduo.

Lees er meer over in de Steenbergse Courant van aanstaande vrijdag 2 juli.

Tekst: Dasja Abresch

Foto’s: Niek Perdaems

Beelden bij dit artikel