Kruislandse Noortje Heimerikx voorleeskampioen in de gemeente Steenbergen

STEENBERGEN / HOOGERHEIDE – Deze middag werd Noortje Heimerikx in de theaterzaal van De Kloosterhof in Hoogerheide uitgeroepen tot voorleeskampioen in de gemeente Steenbergen. De elfjarige leerlinge van de Kruislandse Zonnebergschool las voor uit het boek ‘Ezzies Wereld’ van de bekende schrijfster Francine Oomen.

Noortje Heimerikx startte als eerste kandidate en deed dat uitstekend. Na een ontspannen uitgesproken inleiding las de Kruislandse met goede intonatie voor. Ze had gekozen voor een fragment uit het dagboek van Ezzie, die in haar dagboek het overlijden van haar oma beschrijft. Een oma die ze overigens niet zo heel veel gezien heeft. “Ik durfde niet te gaan kijken, ik had nog nooit een dood iemand gezien”. Oma bleek ‘uit een stinkend rijke familie’ te komen en de vader van Ezzie was enig kind en erfde naast een fortuin, ook een enorm huis en een butler.

De Kruislandse Noortje had na afloop van haar leesbeurt desgevraagd een goed gevoel: “Het ging wel goed, geloof ik”, zo antwoordde ze op een vraag van de presentator.

Voorleeskampioenen

En dat bleek inderdaad te kloppen, al had de jury best moeite om uit de Steenbergse kandidaten de winnaar te bepalen. Ook overige deelnemers uit de gemeente Steenbergen – allemaal voorleeskampioenen op hun eigen school – kwamen goed uit de verf. Julie Weterings van basisschool Merijntje uit Nieuw-Vossemeer, Isabel de Jong van de Groen van Prinsterer uit Dinteloord, Kas Moerland van de Welbergse Pius X, Maxime van Duijn van de Maria Regina, Rowena van den Berg van de Gummarusschool en Lily Deckers van de Petrus en Paulschool uit Dinteloord lazen uitstekend voor.

Beker

Toch was het Noortje Heimerikx die uit handen van jurylid – en voorleeskampioen van vorig jaar – Guus Weterings de beker in ontvangst mocht nemen. Daar was ze dolblij mee. “Het was best spannend, ik moest ook nog als eerste beginnen. Maar achteraf blijkt dat niet verkeerd geweest”, verklaart de winnares tegenover Steenbergse Courant.

Ze beaamt dat ze veel leest. “Ja, elke week toch wel minstens een boek”, vertelt de Kruislandse scholiere na afloop in het bijzijn van haar trotse moeder Winny en oma Gieni Buron. En gevraagd naar haar meest favoriete boek: “Dat zijn er best wel veel. Maar ‘Charlottes Web’ van E.B. White vind ik toch wel heel erg leuk om te lezen. Dat gaat over een biggetje die dankzij hulp veel zelfvertrouwen krijgt”.

Regionale wedstrijd

En dat zelfvertrouwen krijgt met de titel ‘Voorleeskampioen gemeente Steenbergen 2019’ voor de jonge Kruislandse vast ook een extra duwtje. Dat kan ze zeker gebruiken tijdens de regionale ronde die nog volgt en die de kandidaten voor het provinciale voorleeskampioenschap moet gaan aanwijzen.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl