Kruislanders halen ‘De Kruisbeek’ uit de ijskast

STEENBERGEN/KRUISLAND – Afgelopen donderdag werden alle noodzakelijke papieren getekend en dus konden George en Yvette Veerman gisteravond, tijdens de beeldvormende raadsvergadering over de recreatieve kansen(kaart) van Steenbergen, het nieuws wereldkundig maken. Met de aankoop van het perceel Kruislandsedijk 34 hebben zij niet alleen een woonboerderij inclusief loods en stal verworven, maar ook het water aan ‘De Baak’, in deze omtrek beter bekend als ijsbaan ‘De Kruisbeek’.

Als de weergoden mee willen werken, herleven volgende winter oude tijden alweer. Het Kruislandse echtpaar gaat volgende week in gesprek met de leden van de voormalige stichting ijsbaan ‘De Kruisbeek’ en hengelsportvereniging ‘De Kruisweel’ om de toekomstplannen te bespreken. En de nieuwe eigenaren hebben nog meer plannen. Zo willen zij de loods benutten voor de ontwikkeling van een horecavoorziening en de verhuur van bijvoorbeeld kano’s.

Droom wordt werkelijkheid

Drie jaar geleden kwam er een einde aan bijna een halve eeuw ijspret aan de Kruislandsedijk toen de erven het perceel te koop zetten. Precies zo lang is het echtpaar Veerman al doende met de verwerving van huis en gronden. Met het passeren van de akte van verkoop bij de notaris is de droom nu werkelijkheid geworden voor George Veerman, eigenaar van IT-bedrijf Veerman ICT in Oud-Gastel. ,,De droom was om ooit nog eens buitenaf te wonen, bij voorkeur aan het water, op een locatie waar we iets konden ondernemen. Toen we hoorden dat dit huis op de markt kwam, viel het kwartje.”

Dat betekent niet dat de ondernemer over één nacht ijs is gegaan. Drie jaar heeft het geduurd voordat de koop definitief rond was. De plannen voor huis en horeca liggen echter helemaal klaar om uitgevoerd te worden. “We beginnen uiteraard met het in orde maken van het woonhuis, zodat we kunnen verhuizen. In de tussentijd liggen de plannen bij de gemeente voor verdere goedkeuring.”

Suppen

Die goedkeuring omhelst onder meer een bestemmingsplanwijziging aangezien er nu nog geen horecabestemming op het perceel ligt. En die is wel nodig. “We willen in de loods een horecavoorziening realiseren met daaraan gekoppeld een terras en eventueel een klein speelboerderijtje. Allemaal ingezet op de dagrecreant. Verder zullen we ons richten op de waterrecreatie bijvoorbeeld met de verhuur van kano’s, fluisterboten met begeleiding en zelfs suppen (Stand Up Paddling, staand op een surfboard peddelen – red.) behoort tot de mogelijkheden.”

Problemen oplossen

De snelheid van het proces hangt ook af van de medewerking van omwonenden die eventueel bezwaar in kunnen dienen. “We zijn ons ervan bewust dat er in het verleden wel wat problemen geweest zijn,” aldus George Veerman. “Bijvoorbeeld met parkeren en toiletvoorzieningen. Wij gaan daarover in gesprek met de omwonenden om te kijken hoe we die op kunnen lossen. Ik heb daar alle vertrouwen in.”

Dat geldt voor wat Veerman betreft ook voor de herrijzenis van stichting ‘De Kruisbeek’ die de ijsbaan zoveel jaar in topconditie wist te houden:  “Die ijsbaan moet gewoon terugkomen. Sowieso als de weersomstandigheden dusdanig zijn dat er natuurijs ligt, maar wat mij betreft kan er daarbuiten ook een, kleinschaliger, invulling met kunstijs komen. Alle opties liggen open.”

Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant