“Kruisland is organisatorisch en sociaal een sterk dorp”

STEENBERGEN – De raadsleden waren afgelopen zaterdag aangenaam verrast door de presentatie die drie leden van de Kruislandse dorpsraad gaven. “Een duidelijk en realistisch leefbaarheidsplan, en een opvallend positieve grondhouding”, zo klonken de complimenten tijdens het kernbezoek op het gemeentehuis. Voor dorpsraad-voorzitter Ad Hellemons en leden Rob van Eekelen en Bernard Hack is hun opstelling niet meer dan normaal. “We zijn geen vechtdorpsraad; we bereiken liever overeenstemming met de gemeente dan de confrontatie op te zoeken. Al zou het wel fijn zijn als plannen sneller uitgevoerd zouden worden”, sprak Hellemons de aanwezige raadsleden toe.

Dat die daadwerkelijke uitvoer van plannen regelmatig blijft steken, was het enige kritiekpuntje van de dorpsraad. “Het lijkt erop dat de gemeente de uitvoering van genomen besluiten moeilijk kan bijhouden. Dat is denk ik geen onwil, het is het systeem van regeltjes en procedures”, stelde de voorzitter van de dorpsraad.

“Leefbaarheidsplan is onze bijbel”


Het kernbezoek, helaas nog in de raadszaal vanwege corona, kwam op een goed moment voor het dorp. De afgelopen maanden is er namelijk hard gewerkt aan het Leefbaarheidsplan 2021-2025 waarin alle onderwerpen worden behandeld die voor Kruisland van belang zijn. “Wij durven te zeggen dat dit plan weergeeft wat er in de Kruislanders omgaat. Dit is voor de komende jaren onze bijbel. We willen af van ad-hoc vragen zodat de gemeente op deze manier beter kan inschatten wat de financiële gevolgen zijn van onze wensen.”

Wandelroutes veilig maken


Wonen, verkeer en groen zijn daarbij de trefwoorden. Volgens de leden zijn er zo’n 30 woningen nodig voor starters of voor ouderen die kleiner willen gaan wonen. “Beide groepen willen graag in Kruisland blijven wonen. Maar dan moeten die huizen er wel zijn. Voor ouderen maken voorzieningen als het huiskamerproject het mogelijk om zelfstandig, maar wel kleiner, hier te blijven wonen”, zei Rob van Eekelen van de dorpsraad. Wel is het dorp te ‘stenig’, en is het plan om 60-70 bomen te planten. “We hebben samen met de gemeente heel Kruisland al op z’n kop gezet om te kijken waar geschikte plekken zijn.”
In het verlengde daarvan is de dorpsraad zelf al proactief aan de slag gegaan om wandelroutes in en rond Kruisland te realiseren. “Rondje brug is bij ons een begrip, maar je kan nu niet overal veilig lopen. Wij kunnen heel veel zelf doen, hebben ook contact met de instanties, maar als het om bewegwijzering en verharding van de paden gaat, zouden wij 10.000 euro nodig hebben om de eerste routes te realiseren”, rekende Hellemons voor.

Gedegen verkeersonderzoek


En niet in de laatste plaats wil Kruisland graag af van het zware landbouwverkeer dat door het dorp dendert. “Wat we het liefste willen is een totaalonderzoek waarbij gedegen metingen worden gedaan. Dan spreken de feiten voor zich en wordt het weggehaald van de emotionele discussie “dat het zo druk is”. Dan zal hopelijk blijken of een rondweg tot de mogelijkheden behoort of dat we de situatie moeten accepteren zoals hij is”, aldus de voorzitter.

Foto: Een afvaardiging van de dorpsraad Kruisland was zaterdag op het gemeentehuis om hun Leefbaarheidsplan toe te lichten. V.l.n.r.: Bernard Hack, Rob van Eekelen en Ad Hellemons.