Kruisland heeft weer een volwaardige kermis

KRUISLAND – Met een oorverdovend toetergeluid opende wethouder Willy Knop van de gemeente Steenbergen vanmiddag de Kruislandse Kermis 2.0. De toevoeging van 2.0 heeft een reden, want dankzij de Vrienden van Kruisland is de kermis op het dorp niet alleen van de afgrond gered, maar ook nieuw leven in geblazen.

Tientallen Kruislandse kinderen en hun ouders waren vanmiddag aanwezig bij de opening en vermaakten zich opperbest in de botsauto’s, draai- en zweefmolen, bungee jump, eendjes vissen, aten een oliebol of hapten in een wolk van zoete suikerspin. Natuurlijk ontbreekt ook een ouderwetse snoepkraam niet.

 Jeugdherinneringen

De Vrienden van Kruisland is een initiatief van de eigenaar van café-restaurant De Commerce, Edwin Maas. “De kermis in Kruisland bloedde dood. Vorig jaar stonden er nog maar twee attracties en de organisator kondigde aan ermee te stoppen. Maar ik vind dat een kermis erbij hoort op een dorp. Wie heeft daar nu geen fijne jeugdherinneringen aan? Vooral voor de allerkleinsten is het geweldig leuk vermaak en voor die leeftijdsgroep is al niet veel te doen op een dorp.”

Niet rijk, wel blij

Samen met kermisexploitant John Dauphin pakte Maas de handdoek uit de ring en ging aan de slag. Met succes, want sinds vanmiddag staat er een volwaardige kermis op de Kruislandse markt met vertier voor iedere leeftijd. “Iedereen staat hier voor zichzelf,” legt Dauphin uit. “We hoeven niet eerst een behoorlijk bedrag voor een staplaats aan de organisatie te betalen. Daardoor kan er ook in kleine dorpen nog prima een kermis worden gehouden. Van kermissen als deze worden we niet rijk, maar wel blij.”

Staande ovatie

Wethouder Willy Knop vroeg alle aanwezige kinderen om een hartelijk applaus voor Maas en Dauphin. “Zonder hen was er geen kermis meer geweest. Moet je nu eens kijken wat er staat. Het is gewoon fantastisch.” De jeugd was het hier roerend mee eens en had er een staande ovatie voor over. Na de officiële opening vond de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd plaats die onder de leerlingen van de Zonnebergschool was gehouden. Bregje Bogers was de grote winnares. Geen enkel kind bleef met lege handen achter want voor allemaal was er een gratis toegangskaartje voor één van de attracties.

Vier dagen feest

Tijdens de kermis is het vier dagen feest op Kruisland. Met vanavond van 19.00 tot 23.00 uur een feest voor de jeugd tot 15 jaar. Morgenavond is er een Hollandse Avond in de Commerce. Op zondag is de familiedag met DJ Langeweg in de Warsteiner Bierstube op het plein en maandagavond wordt de kermis daar tussen 17.00 tot 22.00 uur besloten met dj, zanger en entertainer Chris Antonissen.

Voor meer informatie facebook.com/kermiskruisland