Kroonjaar voor Karnevalsmis

STRIENESTAD – Wanneer de kinderen in polonaise door de Gummaruskerk gaan, dan weet je wel hoe laat het is. Dan is het tijd voor de Karnevalsmis! Vanmorgen om 11.11 uur was het weer zover. Pastor Sebastian Chazhoor en Prins Strienius V gingen samen voor in de twintigste mis die bijgewoond door honderden trouwe (karneval-)kerkgangers.

Felle regenbuien en stevige windstoten maakten vanmorgen meer dan duidelijk dat het afgelasten van de optochten op de Raldal en Pomedurp geen overdreven maatregel was. Onder de gewelven van ‘de Gum’ viel er echter niets te merken van de storm die om de torens raasde. Het enige geluid wed hier geproduceerd door het Bietboeren & Meerminnenkoor en Zondagmorrege Blaosmeziek beiden onder leiding van dirigent Steph Oerlemans. Voor wie gisteravond de bloemetjes buiten had gezet, boden zij een heerlijk bijkomen van een turbulente avond. Naast vele reeds bekende karnevalsnummers waren er ook weer de nodige nieuwe werken van de hand van het duo Lilian Bogaert en Bernd Vroon.

Ander perspectief

Pastoor Sebastian keek met genoegen toe hoe de uitbundig uitgedoste menigte meezong en genoot van het samenzijn: “Door de eeuwen heen heeft carnaval een sociaal maatschappelijke functie. Het hele jaar door zitten we in een vast stramien en hebben we een vaste rol. Tijdens de carnaval valt dit allemaal weg en zijn andere kwaliteiten van belang.” (….) “Mensen aan de kant vragen zich wel eens af waar die carnaval toch allemaal goed voor is. Die uren van zweten, dansen en vluchtige contacten. Maar je moet ook niet aan de kant blijven staan. Als je kunt, moet je meedoen. Het maakt dat je op een andere manier, vanuit een ander perspectief, naar het leven kijkt.”

Niet bang voor verandering

Ook Prins Strienus V wees in zijn overweging op de kracht van meedoen en van samenwerken: “De globalisering betekent niet voor iedereen een verbetering van de welvaart. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Kunnen we zorgen voor een samenleving waarin iedereen meetelt. Wanneer we ons er allemaal voor inzetten, ziet de toekomst eruit als ’n plaotje!”

Hij waarschuwde dat de toekomst ook verandering met zich meebrengt. “Daar moeten we niet bang voor zijn. Wanneer ik door ‘Touwlaand en d’n Assiebak loop, dan voel ik me soms als een dweil in iemand anders zijn pak. Zoveel is er veranderd. Maar als ik met de auto dichterbij Steenbergen kom en onze Lars roept dat hij de torens al kan zien, dan voel ik me weer helemaal thuis.”

Wa d’n plaotje

Het was een subtiel bruggetje naar de toekomst van de Gummaruskerk die het komend jaar meer duidelijk moet worden. “Laten we er met elkaar voor zorgen dat deze kerk niet alleen een plaotje in een foto-album wordt,” riep de prins op. “Laten we er samen de schouders onder zetten zodat we in de toekomst nog steeds kunnen zeggen: Wa d’n plaotje!”