Kroniek uit Stad en Streek – Februari 2016 [deel 1]

STEENBERGEN – Kroniek uit Stad en Streek blikt terug op gebeurtenissen die in 2016 in de gemeente Steenbergen plaatsvonden. In Steenbergse Courant en op KijkopSteenbergen.nl werd hierover bericht. In dit nieuwsbericht – en in de berichten hierover die volgen – wordt telkens een deel van iedere maand uit het voorbije jaar belicht.​​​​​​

De ondernemende vrienden Ronald van der Sandt, Johan Bosters en Ewout van den Berg worden de nieuwe eigenaren van Hotel Aarden, dat zij ter gelegenheid van carnaval omdopen tot ‘café AZC aan Zee’. Hun voorgangers Peter de Bruin en André Verhagen krijgen een afscheidsreceptie aangeboden. [zie foto]

Pastoor Hans van Geel mag aan koster Jan van Geel van de Joannes de Doperkerk in Nieuw-Vossemeer de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice uitreiken.

De leerlingen uit groep 8 van de Dinteloordse Groen van Prinstererschool winnen de eerste (voor)ronde van de gemeentelijke debatwedstrijd voor basisscholieren.

Ondanks het iets te groeizame weer komt Strienedurpke De Heen tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht weer in volle bloei te staan. [zie foto 2]

Peter Jongenelen en Manon Valkenburg zijn de nieuwe, externe beheerders van de kantine van vv Steenbergen op het sportpark aan de Seringenlaan.

Het servicepunt van bibliotheek Het Markiezaat in Nieuw-Vossemeer verhuist van De Vossemeren naar basisschool Merijntje.

De weergoden maken het nogal spannend met carnaval. Te harde wind zorgt ervoor dat de carnavalsoptocht van Dinteloord moet worden afgeblazen en dat het Spel op de Mart in Steenbergen naar de sporthal van ’t Cromwiel verhuist. Bij de carnavalsoptochten in Kruisland en Welberg is het stralend weer, de leutstoeten van Steenbergen en Nieuw-Vossemeer verregenen daarentegen behoorlijk.

De Welbergse Dasja Abresch wordt door de ‘Spraakmakers’, in het KRO-radioprogramma ‘De Taalstaat’, uitgeroepen tot de Nederlander die de beste speech van 2015 uitsprak. Zij deed dit tijdens de veelbesproken discussie-avond over de mogelijke komst van vluchtelingen naar de gemeente Steenbergen in ’t Cromwiel.

Hans van Trier uit De Heen hoopt, na de O.L.V. ten Hemelopneming in zijn woonplaats, ook de leegstaande rk-kerken in Welberg en Dinteloord over van de Sint Annaparochie.

Eerder dan verwacht komt wethouder Cors Zijlmans met het voorstel om een bestaande bedrijfsloods op Reinierpolder II aan te kopen, ten bate van de huisvesting van een aantal carnavalsbouwclubs, met als gevolg dat ook het bestuur van de Stichting Belangen Carnavalsbouwclubs Steenbergen de toekomst weer zonniger inziet.

Er wordt hard gewerkt aan de renovatie van de Steenbergse jachthaven, die een complete facelift ondergaat.

Vooruitlopend op de sloop van De Lindenburgh worden de bewoners van het Steenbergse verpleeghuis verhuisd naar een tijdelijke accommodatie in Nieuw-Vossemeer, die eerder als zodanig dienst deed voor de bewoners van De Vossemeren.

De Brabantse Wal-asperges, zoals die in Steenbergen worden geteeld bij Anja en René Ooms aan de Zonnekreekseweg, staan voortaan te boek als officieel erkend Europees streekproduct.