Kraamkamer vol lammetjes op Hoeve Karolina in Dinteloord

DINTELOORD – De schapenstal op Hoeve Karolina lijkt deze weken wel op een kraamafdeling van een ziekenhuis. Overal dartelende lammetjes die bij hun moeder drinken en verpleegsters die rondlopen voor de verzorging. De verpleegsters zijn in dit geval Willeke Breure en het echtpaar Hartman. Willeke Breure bestiert samen met haar man Kees hun akkerbouwbedrijf in de Dinteloordse Karolinapolder, maar voor de schapen vormen ze een team samen met Joop en Adrienne Hartman die een stukje verderop aan de Stoofdijk wonen. Wel zo handig, want in de lammertijd is het alle hens aan dek. “Dan werken we samen in ploegendiensten, want bij alle bevallingen willen we aanwezig zijn”, zo vertelt Willeke Breure.

Inmiddels zijn alle lammetjes geboren en nu is het zaak dat ze goed drinken zodat ze sterk genoeg zijn om binnenkort naar buiten te gaan. Dan zullen de kleintjes eerst in een soort speelplaats wennen, waarna ze op de dijken rondom de boerderij zullen gaan grazen. “Het zijn de beste grasmaaiers. Koeien en paarden vertrappen het gras met hun hoeven, maar schapen drukken het juist zachtjes aan en ze houden het gras mooi gelijk.” Hoewel de schapen en lammetjes op deze manier heel nuttig zijn, is het verzorgen van de dieren toch vooral een hobby. “Kijk toch eens rond, dat is toch puur geluk? Wat mensen zich alleen niet realiseren, is dat er achter die schattige lammetjes een hoop werk zit. In de lammerperiode kom je aan niks anders toe.”

Pietertje

In totaal lopen er nu 64 lammetjes rond die allemaal in vier weken tijd zijn geboren. Zoals elk jaar zijn er altijd een aantal pasgeborenen die het niet halen, ook al wordt er alles aan gedaan om dat te voorkomen. Neem Pietertje, het gevlekte lammetje dat door zijn moeder direct na de geboorte om onduidelijke reden werd verstoten. Het echtpaar Hartman nam hem mee naar huis waar hij twee weken lang als een zogenaamd paplam werd verzorgd. Om de paar uur werd een fles gegeven en hij kreeg een knuffelbeer als surrogaatmoeder. “Hij liep gewoon los bij ons in huis en deed natuurlijk z’n behoefte. Van de dierenarts kregen we de tip om hem een luier om te doen. Ik heb er maar een gat in geknipt voor het staartje”, vertelt Adrienne Hartman lachend. Inmiddels mag Pietertje in de stal tussen de anderen en gaat het goed met hem.

Willeke Breure is dit jaar vooral blij met de geboorte van twee zwarte lammetjes, die ze graag wilde hebben. Ze kijkt uit naar het moment dat ze straks allemaal over de dijken grazen. “Een schitterend gezicht en alle moeite meer dan waard.”

Foto 2: Willeke Breure (l) en Adrienne Hartman met paplam Pietertje die door z’n moeder werd verstoten. Op foto 3 staat Pietertje met zijn knuffelbeer die als surrogaatmoeder dient.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl