Kostbare regenboogbanken aanleiding tot voorzichtigheid

STEENBERGEN – In elke kern in de gemeente zal een regenboogbank van zo’n 6000 euro per stuk neergezet worden. Dat besluit kan niet meer worden teruggedraaid, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de gemeenteraad bij toekomstige voorstellen vooraf duidelijker zal zijn wat een project mag kosten.

De motie van de PvdA om een symbool in de openbare ruimte te plaatsen als steun voor de LHBTQI+- gemeenschap, heeft dus een staartje gekregen. Hoewel het voorstel al een tijd geleden is aangenomen, werd onlangs pas duidelijk dat de gemozaïekte banken in totaal 37.000 euro kosten. Dat schoot bij een aantal partijen in het verkeerde keelgat.

“Voorkomen is beter dan genezen”

Het leidde tot een voorstel dat het in de toekomst vooraf duidelijk moet zijn hoeveel iets gaat kosten en als dat vooraf nog niet te zeggen is, het college eerst moet terugkomen bij de raad om toestemming te vragen.

De VVD probeerde de regenboogbanken nog tegen te houden omdat ze het een onverantwoorde uitgave vinden in deze tijd van financiële onzekerheid. “En bovendien werken ze eerder stigmatiserend dan bevrijdend. De belangen van deze inwonersgroep zijn grondwettelijk geregeld”. Nadir Baali (PvdA) was het hier absoluut niet mee eens.

Jeroen Weerdenburg, fractievoorzitter van het CDA, was blij met het aangenomen voorstel om dit soort discussies in de toekomst te voorkomen. “Want voorkomen is beter dan genezen.”

Ook wethouder Wilma Baartmans kon het voorstel ondersteunen. “We hebben hiervan geleerd met z’n allen. Overigens vind ik de banken nog steeds meer dan de moeite waard.”

[ door Nicole van de Donk ]

Foto: In elke kern gaat een regenboogbank geplaatst worden. Maar het totale kostenplaatje, 37.000 euro, heeft de raad wel aan het denken gezet.
Foto: Jan de Langen © Steenbergse Courant