Koos Boluijt verwacht een emotionele raadsvergadering

STEENBERGEN – Hoe de raadsvergadering vanavond gaat verlopen, valt niet te voorspellen. Dat het een historische bijeenkomst wordt, staat op voorhand echter wel vast. De fractievoorzitters hebben gisteravond laat alle denkbare scenario’s besproken, maar zijn eerst en vooral afhankelijk van de verklaring die burgemeester Saskia Bolten aflegt. Zij hebben in ieder geval nog geen standpunt ingenomen over haar toekomst, aldus vice-raadsvoorzitter Koos Boluijt.

Bolten gooide gisteren de knuppel in het hoenderhok en laat vanavond weten of zij nog in functie wil blijven. Los van haar beslissing, kan de raad besluiten om de burgemeester naar huis te sturen, maar dat zou niet getuigen van respect voor de mening van ‘het volk’.

Via social media zijn inmiddels namelijk vele honderden steunbetuigingen geuit aan het adres van Bolten en krijgt juist de politiek de schuld van alle ellende.

'Afrekencultuur' en gekonkel

Er zal vanavond hoe dan ook een proces in gang moeten worden gezet om voorgoed een einde te maken aan de ‘afrekencultuur’ en het voortdurende gekonkel in bestuurlijk Steenbergen, met of zonder Saskia Bolten.

Dat zij op het punt stond om haar ontslag in te dienen bij Commissaris van de Koning Wim van de Donk, verraste gisteren vriend en vooral vijand. ,,Ik ben absoluut geschrokken, stond even te trillen op mijn benen, dit hadden we niet zien aankomen,’’ reageert Koos Boluijt desgevraagd.

Lange zit

Hij is als vice-voorzitter van de gemeenteraad ook de spreekbuis van alle fractieleiders over de bestuurscrisis. ,,De afspraak was dat we half januari de stand van zaken zouden evalueren met de leden van het presidium, de coach die de burgemeester en de gemeentesecretaris ondersteunt, en de Commissaris van de Koning. Er was voor ons geen aanleiding om te denken dat de burgemeester nu ineens deze stap zou zetten.’’

Boluijt verwacht dat zich vanavond in het gemeentehuis (aanvang 19.30 uur) een emotioneel getinte vergadering gaat ontspinnen. ,,En het wordt ongetwijfeld een lange zit, maar dat zijn we hier wel gewend. De aard van het debat zal grotendeels afhangen van de mededeling waarmee de burgemeester de bijeenkomst opent.’’