Koos Boluijt stapt per direct uit fractie CDA

STEENBERGEN – Koos Boluijt is met onmiddellijke ingang uit de raadsfractie van het CDA gestapt. De fractievoorzitter kan zich – onder meer – niet vinden in de keuze van het partijbestuur om hem op een lage(re) plaats van de kandidatenlijst te zetten, voor de verkiezingen van volgend jaar maart.

Boluijt maakte zijn beslissing vanavond aan het begin van de raadsvergadering over de begroting bekend. ‘Met pijn in het hart’, zo begon hij zijn geëmotioneerde toespraak.

De Dinteloordse politicus stak niet onder stoelen of banken dat hij grote moeite heeft met de handelwijze van het bestuur van de CDA-afdeling Steenbergen. ,,Ik ben maandagmorgen telefonisch afgeserveerd. Plotseling zou er voor verjonging worden gekozen, maar dat is nooit met ons besproken,’’ aldus Boluijt, die ook het woord kiezersbedrog in de mond nam.

,,De beoogd lijsttrekker (Cor van Geel, red.) zal namelijk niet in de raad gaan zitten als hij geen wethouder meer wordt, dat vind ik niet ethisch en de C van de christendemocratie niet waardig.’’ Boluijt verwijt Van Geel bovendien een eenzijdige manier van communiceren en het bestuur doet zijn werk op een veel te grote afstand, aldus de nu gewezen fractieleider.

,,Het is een publiek geheim dat er geen eenheid in de CDA-fractie is. Ondanks al mijn beste bedoelingen heb ik die eenheid helaas niet kunnen bewerkstelligen. Zij zijn meer naar rechts opgeschoven dan mij lief is,’’ vervolgde Boluijt zijn relaas.

,,Ik besef dat mijn besluit de bestuurlijke uitstraling van de gemeente Steenbergen niet ten goede komt en daar bied ik mijn nederige excuses voor aan. Dit betekent het einde van mijn politieke leven, ik zal deze periode op eigen titel netjes afmaken, maar wil Steenbergen niet opzadelen met nóg een lokale partij.’’