Koninklijke Volharding!

STEENBERGEN – In de volgepakte zaal in ’t Cromwiel was er zaterdagavond volop reden voor een feestje. Ter ere van het 175-jarig bestaan van muziekvereniging Volharding gaf de Koninklijke Marinierskapel een optreden. Het feest was compleet toen Volharding uit handen van burgemeester Ruud van den Belt de Koninklijke Erepenning kreeg overhandigd.

Volharding, een vereniging die respect en waardering afdwingt

Het concert ter ere van 175 jaar Volharding was uitverkocht. Al ruim vóór zeven uur stond een lange rij voor de entree van ’t Cromwiel. Binnen hing een sfeer van opwinding. Eindelijk was het dan zover. Het concert ter ere van het 175-jarig jubileum. Om acht uur, de zaal zat inmiddels vol, opende Walter Siol de avond. Na een woord van welkom gaf hij snel het woord aan burgemeester Ruud van den Belt. De Marinierskapel wilde beginnen! De burgemeester nam toch de tijd om het publiek én de aanwezige leden en bestuur van Volharding toe te spreken. “175 jaar Volharding. Bewogen jaren, van 19 leden in het begin, naar 275 leden op dit moment. Een vereniging die respect afdwingt en waar we trots op zijn” sprak hij. “Een vereniging die 22 juni nog de gemeentelijke erepenning in ontvangst mocht nemen. En inmiddels ook bekend is bij onze koning.”  Daarop nodigde hij voorzitter Barbara Erdmann en dirigent Walter Siol uit op het podium. Uit naam van de Koning mocht hij aan muziekvereniging Volharding de Koninklijke Erepenning uitreiken.

De Koninklijke Erepenning is zéér bijzonder

Een Koninklijke Erepenning wordt alleen aan verenigingen uitgereikt als zij een 50-jarig of meervoudig jubileumjaar vieren. Daarnaast wordt er getoetst of de vereniging een maatschappelijk doel dient, financieel gezond is en zich onderscheid van andere soortgelijke verenigingen. Muziekvereniging voldeed aan alle eisen en zo gebeurde het dat Volharding zich vanaf zaterdag Koninklijk onderscheiden mag noemen. Een eer die maar zelden toegekend wordt.

Trots, geweldig

Tijdens de pauze zijn Walter Siol en Barbara Erdmann nog steeds beduusd. “Ik ben zo trots, het is zo geweldig” zijn de enige woorden die Barbara kan uitbrengen. Walter staat glunderend naast haar. Kan haar woorden alleen maar beamen. “We hebben een prachtige vereniging. Kijk naar onze leden, dat jonge grut. Zij zorgen er zeker voor dat we over 25 jaar het 200-jarig bestaan kunnen vieren.”

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl