Koninklijke onderscheidingen voor Dinteloordse ex-brandweerlieden

DINTELOORD – Aan het begin van de feestavond van het team van de vrijwillige brandweer Dinteloord is officieel afscheid genomen van twee leden: Leo Fierens (52) en William de Pavert (51). Beide heren hadden een dienstverband van 21 jaar. Loco-burgemeester Cors Zijlmans spelde het tweetal vanwege hun verdiensten de onderscheiding op behorend bij hun benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Het tweetal – twee vrienden – kwam tegelijk bij de brandweer en besloot ook tegelijk te vertrekken. Beide begonnen op 1 januari 1996. Ze volgden de opleidingen en trainingen en kregen de afgelopen 21 jaar een schat aan ervaring. In hun periode klommen ze op tot hoofdbrandwacht in de rang van Hoofdbrandmeester. Na een inleidende toespraak door clustercommandant Berrie de Groot die niet alleen voor hen lovende woorden had, maar ook voor beide partners van het tweetal vanwege hun jarenlange ondersteuning sprak loco-burgemeester Cors Zijlmans de ex-brandweerlieden toe. Hij memoreerde een aantal van hun verdiensten en had ook wat plagerijtjes in petto. Vooral de ‘vreetzak van het corps Leo Fierens‘ kreeg een veegje uit de pan. Deze bleek overigens ook niet op zijn mondje gevallen en diende van repliek. De verdiensten van het tweetal lagen op het terrein van inzet, maar ook hun technische inbreng werd geroemd. William de Pavert bleek jarenlang een uitstekende opener van deuren en beschikt over grote kennis van motorvoertuigen en gebouwen.

Dronken Polen op de loop in hun onderbroek

Om die reden kreeg het tweetal ook een lof woord van teamleider Melchior van Slobbe. Deze haalde vervolgens een situatie aan die zich eens in de burgemeester H. Popstraat had voorgedaan. Waarbij de melding kwam dat er zich nog slachtoffers in een brandende woning bevonden. Door de vaardigheid van brandmeester De Pavert was de zware voordeur in mum van tijd open. In huis lagen twee Poolse heren bedwelmd. Echter meer van de drank dan door de rook. Eenmaal bij kennis kreeg het tweetal de schrik in de benen en zette het op een lopen. Helaas voor de slachtoffers waren ze slechts gekleed in hun ondergoed en dat in hartje winter.

Aansluitend op het officiële gedeelte van de avond was er een receptie waarbij het onderscheiden tweetal de felicitaties in ontvangst mocht nemen van collega's, familie en bekenden.

Dinteloords team op zoek naar nieuwe leden

Wanneer de feestavond voorbij is, zal het team van brandweer Dinteloord naarstig verder zoeken naar aanvulling. Op dit moment telt het corps 18 leden: 2 dames en 16 heren. Aanvulling tot een aantal van 22 is gewenst, vertelt bevelvoerder Pieter van den Hil desgevraagd. Hij is een van de zes bevelvoerders. Een bevelvoerder leidt een team dat bij een melding uitrukt. In de tankautospuit rijden naast hem en de chauffeur-pompbediende nog vier manschappen mee.

Gezocht wordt nu naar nieuwe manschappen. Hun leeftijd dient 18+ te zijn en na een kennismaking, verwachte geschiktheid en gezondheidstest kunnen ze aan de opleiding beginnen. Het corps komt wekelijks bijeen op maandagavonden. Dan wordt geoefend tussen 19:30 en 22:00 uur. De basisopleiding duurt 1 jaar bij dagopleiding en 2 jaar in geval van avondopleiding. Tijdens de oefenavonden wordt getraind op de specialisatie van het team. Die is onder meer scheepsrampbestrijding. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een hulpverleningsvoertuig.

Belangstellenden kunnen het beste op een van de oefenavonden eens een kijkje komen nemen.

Tekst en foto's: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl