Koningsdag ‘corona-editie’ breng creativiteit naar boven

STEENBERGEN – WELBERG – Koningsdag 2020. Anders dan anders, maar daarom nog niet minder gezellig. Het vroeg alleen een beetje meer creativiteit en goede wil dan andere jaren. Twee ingrediënten die ook onder abnormale omstandigheden ruimschoots voorradig blijken te zijn in de gemeente Steenbergen. Met als resultaat dat de bewoners van de Wouwsestraat de Koningsdag begonnen met een oranje tompouce en een straatconcert, ’t Drievierde in de middag met de hele wijk aan de bingo ging en er op de Welberg gedurende de dag een heuse bakwedstrijd werd afgewikkeld.

De bakwedstrijd ‘Heel Welberg bakt’ was een initiatief van de stichting Ontspanning Voor Welberg die normaal gesproken een traditionele Koningsdag vol sport en spel had afgewerkt. Om het Oranjefeest toch een beetje smaak te geven, besloot OVW alle dorpelingen op te roepen voor een bakwedstrijd. Het werd met 21 deelnemers een doorslaand succes.

Wereldberoemde taartmix

De fantasierijke en/of overheerlijke creaties werden beoordeeld door plaatselijk bakker Bart van Broekhoven en OVW-assistenten. Die hadden nog een hele kluif aan de proeverij maar kwamen uiteindelijk tot unanieme oordeel dat in de categorie tot 12 jaar Naomi Helmons met haar wereldberoemde taartmix de onbetwiste winnares was. De bokkenpoottaart van Dominique van Wesel eindigde daar direct achter en de biscuit met abrikozenjam en chocoladetaart van Jill Vis en Jette Deijkers kwam als derde uit de bus.

Bakclub Boomdijk

In de categorie boven 12 jaar had Bouwclub De Boomdijk (Wout Deijkers, Djayden Bakx, Brian Otto en Jens Bijl) zich voor de gelegenheid omgedoopt tot Bakclub Boomdijk en viel met een eigen ‘Van-alles-en-nog-wat’-creatie het meest in de smaak bij de jury. Bart Bakx en Joost de Groen eindigden daar net onder met een karamel, bastognekoek, banaan en slagroomwalhalla;. Het brons ging naar Dasja Abresch en Carmen Palé die als ‘de Meermin en de Krab – baking edition’ een sinaasappel kwarktaart presenteerden.

Bingo!

In de tussentijd was het ook bij wijkvereniging ’t Drievierde in Steenbergen groot feest, zij het op anderhalve meter afstand van elkaar. In de wijk wapperden niet minder dan tachtig vlaggen en waren de stoepen versierd met kleurrijke krijttekeningen van de plaatselijke jeugd. Voor alle kinderen was er in de ochtend een smakelijke traktatie. Om vier uur ’s middags ging het hoogtepunt van de dag van start: de buurtbingo. Zo’n tachtig buurtbewoners deden hier aan mee en keken met spanning toe hoe Angeline en Leon van de Wal de balletjes er lustig op los lieten draaien. Na een spannende eindstrijd ging Finn Huismans er met de hoofdprijs vandoor.

Wilhelmus live

In de Wouwsestraat in Steenbergen wisten de buren elkaar eveneens te vinden. Zij bouwden een gezellig oranjefeestje met muziek, tompouces en veel goede zin. De gezinnen in de straat zetten hun stoeltjes en tafeltje voor het huis of aan de overkant van de staat in de zon. Daar luisterden zij naar een live vertolking van het Wilhelmus door het voltallige gezin De Groen en buurvrouw Miranda van der Stap. Ter besluit liepen de buren gezamenlijk “Hoezee, hoezee, hoezee” en genoten van de traditioneel oranje lekkernij die ‘s ochtends bezorgd was door het buurtcomité.

Naomi Helmons bleek een meesterbakker in de dop tijdens de wedstrijd ‘Heel Welberg bakt’ die de stichting Ontspanning voor Welberg organiseerde. Ze eindigde op nummer 1 in de categorie onder 12 jaar.

Als symbool van de moderne man deden Djayden, Jens, Wout en Brian mee aan de Welbergse bakwedstrijd. Zij doopten hun Bouwclub Boomdijk tijdelijk om tot Bakclub Boomdijk en verzonnen een geheel eigen taart die de eerste prijs in de categorie boven 12 jaar in de wacht sleepte.

Bakker Bart van Broekhoven (rechts) mocht als professional tot een eindoordeel komen. Hij werd bijgestaan door Diana Bosman en Ivo Rootsaert van de organiserende stichting OVW.

In de Wouwsestraat begon Koningsdag met een live vertolking van het Wilhelmus door muzikale buurtgenoten Miranda van der Stap en het gezin De Groen.

Het buurtcomité van de Wouwsestraatbezorgde in de ochtend een oranje tompouce die de buurtbewoners voor het huis verorberden.

Wijkvereniging ’t Drievierde bracht alle buren op de been voor een ruim opgezette buurtbingo.

Door: Dasja Abresch