Kommetje soep biedt troost tijdens de crisis

NIEUW-VOSSEMEER/STEENBERGEN – In barre tijden ligt geluk in de kleinste hoekjes. Of in een bord soep. Iedereen die na een pittig dagje op de bank is gekropen met een kom dampende soep, kent de helende kracht ervan voor lichaam en geest. Daar kunnen we dus wel wat van gebruiken in deze corona-crisis. Speciaal voor iedereen die een steuntje in de rug nodig heeft, waren er inmiddels een tweetal soepprojecten van de grond gekomen in de gemeente Steenbergen.

In Nieuw-Vossmeer bracht de familie Bosters van restaurant ‘t Wagenhuis de afgelopen drie zaterdagen vandaag soep naar 103 (!) ouderen, eenzame mensen en hulpbehoevende in het dorp aan de Rietkreek. Een halve liter voor ieder van hen, dus dat was een fikse klus voor de familie die deze, samen met personeel en vrijwilligers, met liefde en plezier klaarde ondanks de onzekere tijd waarin de horeca zelf verkeert. Deze actie is nu even tot nader order stopgezet. Dit omdat “met pijn in het hart” besloten is om het Wagenhuis voorlopig te sluiten. Er is dan ook geen digitale bierproeverij en geen Paasbrunch.

Volkstuintje

Het Soepinitiatief kreeg afgelopen woensdag navolging voor de rest van de gemeente Steenbergen. Hier pakken Rian Liefhebber van de Ontmoetingswinkel en Mark van Loon van brasserie Puur en restaurant In de Oude Stempel samen de handschoen op.
Afgelopen dinsdag zette Mark van Loon de eerste pannen op het vuur en kookte hij met behulp van geschonken ingrediënten liters soep. Martin Achterberg van Albert Heijn Achterberg had eveneens hulp toegezegd. “Er is ook een meneer met een volkstuintje die al heeft aangegeven dat alles wat hij overhoudt, naar het soepproject gaat. Via hem komen we weer in contact met tuinders en zo moet dit zich verder uit gaan rollen.” Aan het woord is Rian Liehebber die vanuit stichting de Ontmoetingswinkel de coördinatie op zich neemt.

Op het menu

Op het menu voor de komende weken staat onder meer knolselderie, paprikasoep, uiensoep, preisoep en tomatensoep.
Supermarkten, winkeliers en particulieren die producten willen doneren, zijn welkom evenals vrijwilligers (met name chauffeurs) die willen helpen met de bezorging. Zij kunnen zich melden bij de Ontmoetingswinkel via (06) 20738327.

Koud geleverd

Het Steenbergse Soepproject zal op woensdag alle aangemelde huishouden in de hele gemeente Steenbergen bedienen. Mocht de behoefte groot blijken, dan zal er een tweede soepmoment worden toegevoegd. Uiteraard mogen ook mensen uit Nieuw-Vossemeer meedoen met dit soepproject.
De soep wordt niet heet, maar koud geleverd. De ontvanger hoeft alleen maar een pannetje klaar te zetten waarin de vrijwilliger de soep zal scheppen. Alle vrijwilligers zullen zich aan de deur identificeren en nemen uiteraard de richtlijnen van de RIVM in acht.

Aanmelden

Wie een pannetje soep kan gebruiken of iemand kent die dat kan gebruiken, kan zich melden bij WijZijn Traverse (0167) 750850 (vermelding soepproject ) of bij het eerder genoemde nummer van de Ontmoetingswinkel.
De organisatoren benadrukken dat het zeker niet alleen voor hulpbehoevende mensen is bestemd. Ook mensen die zich eenzaam voelen en wel een contactmomentje en een troostrijk bakje soep kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden of aangemeld worden.