Koken bij tanteLouise is voor elke vrijwilliger een feestje

STEENBERGEN – Het is voor de meeste gasten in hospice De Markies het hoogtepunt van de dag: het diner. Gezellig samen aan tafel, met z’n allen genieten van heerlijke gerechten. “Het is elke dag weer een bijzonder moment”, zegt Connie Zagers. “Het geeft zoveel voldoening.”

Connie Zagers is Coördinator Vrijwilligerswerk bij tanteLouise, de zorginstelling waarvan ook het hospice De Markies onderdeel uitmaakt. In De Markies verblijven maximaal zes gasten, allemaal met een levensverwachting van hooguit drie maanden. “Dat klinkt heftig, maar in het hospice heerst een heel bijzondere sfeer. Je verwacht dat misschien niet, maar daar wordt het leven nog echt gevierd.”

Avondeten moet feestje zijn

In hospice De Markies worden de gasten in een huiselijke sfeer omringd met de allerbeste zorg. De maaltijden worden verzorgd door kookvrijwilligers, mannen en vrouwen die het heerlijk vinden om te kokkerellen en die hun uiterste best doen om de gasten iets moois voor te schotelen. Zagers: “Het avondeten moet een feestje zijn. Niet dat onze gasten dagelijks een culinair hoogstandje verwachten, maar onze vrijwilligers trekken doorgaans wel – puur uit plezier – alle registers open en doen echt hun best om de gerechten mooi te presenteren. De waardering is ook zo groot; het geeft zoveel voldoening…”

Van de kookvrijwilligers in De Markies wordt verwacht dat ze – pak ‘m beet – drie keer per maand kokerellen voor de gasten en eventueel hun mantelzorgers. Het uitgangspunt daarbij is dat de gasten zelf hun voorkeur kunnen uitspreken. “Het kan dus gebeuren dat er a la carte wordt gekookt, dat er meerdere gerechten worden klaargemaakt”, zegt Connie Zagers, die in De Markies tien kookvrijwilligers in haar keukenbrigade heeft. “Sommigen zijn lid van een kookclub; die vinden het leuk om in de praktijk te brengen wat ze op hun clubavonden leren. Maar er zijn ook vrijwilligers die het gewoon heel erg leuk vinden om eens in de zoveel tijd te kokkerellen voor een klein gezelschap. We zijn met beide groepen even blij.”

Kookvrijwilligers welkom

Voor enthousiaste kookvrijwilligers is bij tanteLouise altijd plaats, verzekert Zagers, en zeker niet alleen in De Markies. “Of het nu in het bescheiden Vissershaven is, het grote Residentie Moermont of een nieuwe locatie als Bosgaard of Hof van Nassau: wonen en werken doe we bij tanteLouise in principe in kleinschalige woongroepen. Die hebben allemaal hun gemeenschappelijke woonkamer, met een eigen keuken. Als daar dan ook eens een enthousiaste hobby-kok aan de slag gaat, hoe leuk is dat? Dat is een feestje!”

Wie interesse heeft om bij tanteLouise als kookvrijwilliger aan de slag te gaan, kan dat laten weten aan Connie Zagers. Zij is te het eenvoudigst te bereiken via e-mail: Connie.Zagers@tanteLouise.nl.

Door: Marc Molenaars