Kok Ismael realiseert zijn grote droom

Steenbergen – ‘‘Veel verse groenten, ruime vegetarische keuze, grillgerechten, gestoofde notenrijst en alles op smaak gebracht met verse kruiden’’, zo omschrijft Yahya Ismael, drieëntwintig jaar, zijn zo door hem geliefde Syrische keuken. Door het oorlogsgeweld heeft hij Syrië op zijn zestiende moeten verlaten. Sinds zijn komst in Nederland, hij was toen achttien jaar, heeft hij iedere dag gewerkt aan het verwezenlijken van zijn droom.

Yahya Ismael: ‘‘Mijn vader, moeder en twee broers kregen een woning in Stellendam toegewezen. Ik wilde daar heel graag bij het plaatselijke restaurant ‘Zoet of Zout’ aan de slag gaan. Ik heb er weken over gedaan om de eigenaar te mogen spreken. De keuken bij ‘Zoet of Zout’ was te hoog gegrepen vond de eigenaar. Ik kende de taal niet en wist niets van de Nederlandse keuken. Ik kreeg van hem wel de kans om bij ‘Beachclub Havana’ in Rockanje te starten.

Club Havana

Daar leerde ik het vak, de taal en kreeg ik steeds meer kansen. Uiteindelijk is het mij gelukt om toch in de keuken van restaurant ‘Zoet of Zout’ te mogen werken. Ondertussen rondde ik mijn inburgeringscursus in acht maanden af en behaalde ik mijn koksdiploma aan het Zoomvliet in Bergen op Zoom.

Wat wil je?

Na vier jaar vroeg de eigenaar van ‘Zoet of Zout’ aan hem wat hij wilde voor de toekomst. Yahya Ismael: ‘‘Mijn droom was om een eigen zaak te starten, mensen kennis te laten maken met de Syrische keuken. Ik vond dit pand en ben er voor gegaan. Mensen vragen mij waarom ik bijvoorbeeld niet in Rotterdam voor mezelf ben begonnen? In Steenbergen heb ik op het gebied van de Syrische keuken geen concurrentie. In de grote steden is dit wel anders’’.

Restaurant Noorsin

Yahya Ismael: ‘‘In Restaurant Noorsin (betekenis: ‘Licht van de Maan’) kun je normaliter komen eten, afhalen of door ons laten bezorgen. Door de coronamaatregelen kan je op dit moment alleen afhalen en laten bezorgen. Naast pizza’s, pasta’s, grillgerechten en spareribs hebben we ook een ruime keuze Syrische gerechten. We onderscheiden ons met kwaliteit van andere fastfoodrestaurants. Alleen verse producten gaan bij ons over de toonbank’’. De shoarma wordt bijvoorbeeld door Yahya Ismael zelf op Syrische wijze gekruid en gespiesd aan een spit. ‘‘We helpen onze klanten graag met het maken van een keuze uit de voor hen nieuwe gerechten. We hebben voor iedereen iets lekkers’’. Blauwstraat 70 te Steenbergen, www.restaurantnoorsin.nl.