Koffie- & Theemuseum opent deur voor belangstellenden op Monumentendag

STEENBERGEN – Vrijwel alle bezoekers van het Koffie- & Theemuseum ‘De Klokgevel’ aan de Kaaistraat zeggen hetzelfde als ze het oudste winkelpand van Steenbergen binnenlopen: “Wat een enorme verzameling!” Het is inderdaad op deze Open Monumentendag de moeite waard om te bekijken wat er schuil gaat achter de nostalgische gevel.

Het is nu precies een jaar geleden dat het echtpaar Borst het museum opende waar Jan Borst zijn verzameling kon herbergen die hij in de loop der tijd bij elkaar heeft gespaard.

Het museum staat letterlijk tot de nok toe vol met pakken koffie, koffiemolens en een grote hoeveelheid servies. Inmiddels wordt de verzameling ook uitgebreid met voorwerpen die niet direct met koffie of thee te maken hebben. “Ik heb hier inmiddels een behoorlijke hoeveelheid ouderwetse po’s hangen”, zegt Jan Borst, terwijl hij rondloopt op de zolderetage. Daar kwamen mensen mee aan, en ik vond ze eigenlijk wel mooi. Kijk deze, dat ziet er toch prachtig uit met die schilderingen erop”. Met hetzelfde enthousiasme laat hij de theemutsen zien met prachtige ouderwetse poppen erop.

Erfgoedfanaat

De bezoekers die op deze zondag zijn binnengelopen bekijken alles vol bewondering. “Meneer, ik vind het ongelofelijk; ik kan er met mijn pet niet bij. Wat heeft u veel bij elkaar verzameld”, zegt Maria Piggen. Ze is samen met haar man uit Oud-Gastel op de fiets vertrokken om een aantal plekken te bezoeken op deze Open Monumentendag. “We zijn net in de Gummaruskerk geweest en dat was ook al prachtig. Nu kreeg ik een tip van mensen om hier te gaan kijken en dat is zeker de moeite waard. Ik ben een erfgoedfanaat dus dit past goed in mijn straatje”.

Het echtpaar Borst is best tevreden over de bezoekersaantallen van hun museum in het eerste jaar. “Er is gelukkig veel belangstelling van groepen die een rondleiding willen. Daar moeten we het van hebben. Als de mensen eenmaal binnen zijn, komen de verhalen los. Dan lopen ze hier zomaar twee uur rond”.

Koffie- & Theemuseum ‘De Klokgevel’ aan de Kaaistraat 14 is deze zondag nog open tot 16:00 uur. Het museum is verder geopend op vrijdag en zaterdag van 11-17 uur en op afspraak.

(Door Nicole van de Donk)