Koersbalclub Koch is in oprichting: “Koersbal is een enorm gezellige bezigheid voor zowel paren als singles”

WELBERG – “We kunnen van start gaan als er zich minimaal 16 belangstellenden hebben aangemeld. Want je speelt het Koersbal met 16 personen. Omdat er altijd wel spelers zijn die een keertje niet kunnen is het beter dat we met zo’n 18 leden zijn”, vertelt initiatiefnemer Adriaan Heesters. Hij hoopt dat er zich voldoende belangstellenden zullen aanmelden voor Koersbalclub Koch. Die zou begin volgend jaar de eerste ballen moeten laten koersen in zaal Koch op de Welberg.

Ik kan garanderen dat nieuwe leden het spel echt geweldig zullen vinden. “Als je eenmaal koersbal hebt gespeeld dan raak je er helemaal aan verslingerd”, zo weet hij uit ervaring. “In Etten-Leur heb ik twintig jaar geleden twee Koersbalclubs opgericht. De deelnemers draaien daar nog steeds met heel veel plezier, dat zegt toch wel wat. Veel van de deelnemers zijn overigens nog van het eerste uur. Dat bewijst ook dat je dit tot op hoge leeftijd kunt spelen”, aldus Heesters.

Instructie en techniek

Hij zal de nieuwe leden het spel gaan leren. “Iedereen kan het leren, maar het vergt wel de nodige oefening. De koersballen hebben namelijk een stukje lood binnenin, hierdoor moet je met effect gooien omdat de ballen anders uit de koers gaan. Wel maakt dit het spel veel interessanter om te spelen en heb je een goede techniek nodig om het te beheersen. Maar nogmaals, iedereen kan het onder de knie krijgen. En belangrijker nog: bij koersbal komt de gezelligheid op de eerste plaats”.

De ‘Jack’

Koersbal heeft het meeste weg van het jeux de boules-spel. Er is een wit balletje – de ‘Jack’ – die eerst wordt gerold. Dat gebeurt op een groene mat met een vak indeling. De koersballen zelf moeten naar een bepaald gedeelte worden gerold en vervolgens is de afstand tot de ‘Jack’ van belang. “Koersbal is prima voor de spieren. Je wordt er soepeler door of blijft dat. Het is een echt gezelschapsspel en bijvoorbeeld ook uitermate geschikt voor beoefenaars van het jeux de boules-spel om in vorm te blijven”, zo prijst Adriaan Heesters het spel aan.

Aanmelden

Wie belangstelling heeft voor de nieuwe koersbalclub kan zich opgeven bij zaal Koch. Een telefoontje naar (0167) 563 095 volstaat. De club wil op dinsdagmiddagen tussen 13:30 en 16:00 uur het spel bij Koch gaan spelen.

Foto (Peter Vermeulen©Steenbergse Courant): Adriaan Heesters spant zich in voor de oprichting van een nieuwe koersbalclub in Steenbergen. Steffie Elst van zaal Koch is een van de medewerksters die de telefonische aanmeldingen van nieuwe leden gaat noteren.