Klepdeur Benedensas klaar voor gebruik

DE HEEN – Gistermiddag kregen pers en genodigden de kans om vanuit de betonnen bak op de bodem van de sluis bij het Benedensas de nieuwe sluisdeur te bewonderen. Een stalen mastodont die nu nog boven de historische houten sluisdeuren uitsteekt, maar vanaf 1 april onzichtbaar onder het wateroppervlak verdwijnt.

Alleen twee stalen kabels, leidend naar lieren bovenop de sluis, zijn dan nog zichtbaar. De klepdeur is een van de maatregelen die er vanaf 2016 aan bijdragen dat er in het Volkerak-Zoommeer maar liefst 200 miljoen kuub water extra geborgen kan worden.

Waterschapsbestuurder Huub Hieltjes voegde er gisteren voor de beeldvorming aan toe: “Dat is 80.000 Olymische zwembaden vol”.  De kans dat de deur daadwerkelijk gebruikt moet worden, is overigens niet zo groot. Er is combinatie van hoogtij, storm op zee en vollopende rivieren op land voor nodig.

Ondenkbaar is het echter niet en voorbereidingen nemen is noodzakelijk. “Sinds 1953 hadden we onze blik alleen op de zee gericht”, legde Hieltjes uit. “Met de hoogwaterstanden inde jaren ’90 hebben we ons gerealiseerd dat het echte gevaar van de rivieren komt.”

Op 28 maart organiseert het waterschap een open dag bij de monumentale sluis van het Benedensas ter gelegenheid van de afronding van het werk aan de schutsluis en de heropening van de vaarweg op 1 april. Vanaf 13.00 uur worden rondleidingen georganiseerd. Om 14.45 uur gaat de nieuwe deur van de monumentale sluis van Benedensas daadwerkelijk dicht.