Kleinzoon Niel Steenbergen herstelt ‘Madonna met Kind’

STEENBERGEN – Na ruim zes jaar is het beeld ‘Madonna met Kind’ weer in z’n oude glorie hersteld. Kleinzoon Jelle Steendam van Niel Steenbergen, de maker van het kunstwerk, kwam hiervoor onlangs naar de begraafplaats aan de Nassaulaan in Steenbergen, waar het beeld eerder dit jaar herplaatst werd.

Om het beeld van zijn vermaarde grootvader op te kunnen knappen, maakte Jelle Steendam gebruik van oude foto’s, met name om te zien hoe het hoofdje van kindje Jezus er oorspronkelijk uitzag. Dat werd immers jaren geleden, door onbekende vandalen, van de romp gescheiden en nooit meer teruggevonden.

Inmiddels staat de ‘Madonna met Kind’ niet meer achter de Gummaruskerk, maar op een veiligere en vredige plek nabij van het graf van pastoor Ed Nieuwlaat, die zich vele decennia terug al sterk maakte om het beeld voor Steenbergen te behouden.

Kunstenaar Niel Steenbergen geniet landelijk grote bekendheid en liet in zijn geboorteplaats behalve de ‘Madonna met Kind’ onder meer ook het oorlogsmonument op het Kerkplein achter, alsmede de sculptuur van het stadswapen op het oude stadhuis in de Kaaistraat. Stuk voor stuk waardevolle, culturele bezienswaardigheden, die worden opgenomen in wandelroutes die binnenkort beschikbaar zullen komen.

De restauratie van de ‘Madonna met Kind’ is mogelijk gemaakt dankzij de inzet en medewerking van de gemeente Steenbergen, de Sint Annaparochie, vrijwilligers RK Begraafplaats, Stichting Behoud Niel Steenbergen, heemkundekring De Steenen Kamer en de Stadsraad Steenbergen. 

Foto Herman de Pagter