‘Kleine Tour met grootse prestaties’

STEENBERGEN – ,,Jullie zijn bikkels, jullie kunnen hier wel tegen en het wordt van de week beter weer, dus veel succes en er tegenaan,’’ sprak burgemeester Joseph Vos vanavond na het defilé op de Markt de rennertjes toe, die vanmiddag aan de 46ste Kleine Tour begonnen.

De jeugdronde kende een natte start, want het miezerde ook al tijdens de traditionele puzzeltocht waarmee het evenement vanmiddag begon, nadat bij De Joosse de rugnummers waren uitgereikt en bij de Maria Regina alle fietsen van de deelnemertjes werden gekeurd.

Vervolgens trokken de achttien ploegen door de stad om spelletjes te doen en opdrachten uit te voeren. Bij Auto Kar was een rustpunt, waar de kinderen een ijsje kregen en één van de jubilarissen van deze Kleine Tour konden feliciteren, te weten Nicole Bruynseels, die al voor de 25ste keer bij de organisatie is betrokken en vooral bekend is als ‘omroepster’ van de karavaan. Ook John van der Linden viert dit jaar zijn zilveren jubileum als medewerker.

Veiligheid en sportiviteit

Na vele jaren de bezemwagen te hebben bemand, is hij inmiddels al voor de vijfde keer als motorrijder/verkeersregelaar van de partij.

,,We zullen hen later deze week zeker nog in het zonnetje zetten,’’ stelde voorzitter Wim Roovers vanavond bij de officiële opening op de Markt. ,,We gaan er met z’n allen een gezellige en veilige Kleine Tour van maken,’’ benadrukte hij.

Vanmiddag drukte hij de rennertjes al op het hart dat het veilig rijden nog hoger in het vaandel staat dan ooit tevoren en dat zij zich ook aan gedragsregels dienen te houden. Discriminerend taalgebruik, schelden en ruzie maken zijn uit den boze, ‘want het moet voor iedereen een leuke en sportieve tour zijn’.

Koppelkoers

,,Ik weet zeker dat het prachtig gaat lopen,’’ merkte Vos vanavond nog op. ,,Het is dan wel de Kleine Tour, maar de prestaties die van jullie worden gevraagd zijn groots,’’ zo hield hij de ruim tweehonderd kinderen voor, om vervolgens de vele vrijwilligers die het evenement mogelijk maken een pluim op de hoed te steken.

Nadat de burgemeester het startschot had gelost, voltrok zich op de Markt de koppelkoers, die bij de jongens werd gewonnen door de ploeg van Jolanda’s Pedicure en bij de meisjes door de ploeg van Sportshop Heshof.

Gele, witte en blauwe truien

Als gevolg hiervan, mochten Diederik Colombijn en Floortje Elzakkers – als jongste leden van deze teams – de eerste gele truien aantrekken. De oudste rennertjes van de winnende formatie kregen de blauwe truien uitgereikt; dat waren Sander Ernest en Lizet Zwijgers. De witte truien gingen naar de op één na jongste teamleden, Milan Korten en Meike Nagelkerken en

De winnaars van de puzzeltocht waren Jolanda’s Pedicure en Verkaart Bouwbedrijf, deze ploegen ontvingen zoals gebruikelijk een lekkere taart.

Morgenochtend wordt de Kleine Tour vervolgd met de sprint in de Acacialaan, waarna de etappe de karavaan o.a. richting het Belgische Essen voert.

Kleine Tour op SLOS TV

De Kleine Tour wordt deze week ook weer in beeld gebracht door de vrijwilligers van SLOS TV, die bij alle wedstrijdelementen, van alle etappes en op elke rustplaats de camera’s zullen laten draaien. Op elke tweede rustplaats van de dag is de zogenoemde ‘fotolijst’ aanwezig, waarmee iedereen die dat wil de gelegenheid krijgt geboden om een leuke boodschap over te brengen op de kijkers.

De uitzendingen over de Kleine Tour zijn van maandag t/m zaterdag elke avond vanaf 20.30 uur te zien, via de Ziggo-kanalen 41 (digitaal) en 17 (analoog), en worden steeds tot 10.00 uur de volgende morgen herhaald. Zondag 23 augustus worden alle afleveringen nogmaals uitgezonden. De kijkers maken bovendien kans om een GoPro-camera te winnen.

Foto’s Mark Koenraadt en John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl