Afbeelding
vrijdag 24 mei 2019, 18:00

Klasseboeren brengen kinderen dichter bij de boerderij

DINTELOORD - Twee stoere ‘chicks’ reden op een quad door een vlaggenlint de koeienstal van Johan en Jennifer de Jong aan de Mariadijk in Dinteloord binnen. Zij gaven daarmee afgelopen vrijdag de aftrap van het project Klasseboeren bij melkveehouderij De Jong aan de Mariadijk in Steenbergen. De een was wethouder Esther Prent en de ander de Steenbergse Rosalie van Elzakker (12) die met haar groep 8 van basisschool De Veste uit Tholen de wondere wereld van de melkveehouderij leerden kennen.

Klasseboeren is een vereniging van agrarische bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Gelderland. De deelnemende bedrijven bieden kinderen een veilige en interessante omgeving om het boerderijleven te leren in de praktijk. Het voornaamste doel is om kinderen bewust te maken van de herkomst van hun voedsel. In de gemeente Steenbergen zijn vooralsnog drie bedrijven aangesloten bij Klasseboeren Brabantse Wal, te weten: Melkveehouderij De Jong uit Dinteloord, Akkerbouwbedrijf Van Oorschot uit Nieuw-Vossemeer en Landbouwbedrijf Korst uit Steenbergen. De basisscholen die de officiële  aftrap van afgelopen vrijdag bijwoonden, waren de winnaars van een winactie die in het kader van het project was gehouden.

Bevruchtingsproces

De scholieren krijgen tijdens hun boerderijbezoek geen algemeen praatje maar leren alles over een bepaald onderdeel van het boerenbedrijf. Wát zij leren, wordt in overleg met de leerkracht bepaald. Zo zijn de kinderen van De Veste in de klas bezig met techniek en kregen om die reden uitleg over de werking van voer- en melkmachines. Zelfs het weinig romantische bevruchtingsproces werd technisch helder uit de doeken gedaan door boer Johan die met een glimlach van oor tot oor zelf het meest van het bezoek leek te genieten.

Aaibaar

“Het doel is om kinderen dichter bij het boerenleven te brengen,” licht Pieter Korst, voorzitter van de boeren- en tuindersvereniging ZLTO afdeling Steenbergen-Bergen op Zoom Noord én actief Klasseboer toe. “Vroeger was de afstand tussen boeren en niet-boeren veel minder groot. Ieder kind kwam in zijn jeugd wel op een boerderij van familie of vriendjes. Die tijd is voorbij. Wanneer we nu willen laten zien dat melk niet uit een fabriek komt, dan moeten we de kinderen actief naar binnen halen. Het streven is om alle kinderen gedurende hun basisschooljaren minstens één keer een boerderij te laten bezoeken. Vandaag leren de kinderen bij de melkveehouderij dat een koe niet alleen maar aaibaar is, maar dat er een hele wereld aan machines, robots en computers schuilgaat.”

Trots

Wethouder Prent, sluit zich bij de woorden van Korst aan: “Het werk op een boerderij gaat veel verder dan rondrijden op een tractor en koeien melken. Het Er komt veel bij kijken en er is niemand die dat beter en met meer passie kan vertellen dan de boer zelf. De agrarische sector is van oudsher de belangrijkste bedrijfstak van de gemeente Steenbergen. Daar zijn we trots op en ik vind het project Klasseboer een prachtige manier om die trots op de volgende generaties over te dragen.”

Koeienvlaaien wroeten

Boerin Jennifer keek met plezier toe hoe de kinderen samen met haar man Johan het bedrijf veroveren. “Dit is belangrijk. Kinderen staan tegenwoordig letterlijk en figuurlijk verder van het boerderijbedrijf af. Ze zien de koeien wel in de wei staan, maar daar houdt het mee op.”
Het echtpaar, zelf ouders van twee kinderen van 7 en 11, heeft zich met veel plezier in het project gestort. “Je moet er wel wat voor doen. Een cursus educatie, een training bedrijfshulpverlening en ook de faciliteiten op het bedrijf moeten op orde zijn.” De kracht van het project zit volgens haar mede in de aansluiting bij de lesstof. “Daardoor vertel je een gericht verhaal over een onderwerp waar kinderen al meer over weten. Zo hadden we een klas op bezoek die met de kringloop van het leven bezig was. Die hebben lekker in koeienvlaaien zitten wroeten,” lacht zij.

Rustgevend

De 12-jarige Rosalie van Elzakker geniet met volle teugen van haar dagje op de boerderij. Ze heeft veel geleerd van haar bezoek op de boerderij. “Zo weet ik nu dat er zonder kalf geen melk is.” Ze denkt dat ze het geleerde beter zal onthouden omdat ze het op de boerderij heeft geleerd. “Het is hier rustgevend. Daardoor blijft het allemaal beter hangen.”

Voor meer informatie www.klasseboeren.nl

Door: Dasja Abresch

Foto’s: Klasseboeren Jennifer en Johan de Jong uit Dinteloord poseren met de leerlingen van basisschool De Veste uit Tholen en ergens daar tussenin wethouder Esther Prent. Het echtpaar vertelt met trots en passie over de diverse facetten van het werk op een melkveehouderij.
En in volle vaart reed wethouder Esther Prent op de quad de koeienstal van melkveehouderij De Jong binnen. Achterop zat de 12-jarige Rosalie van Elzakker die er met volle teugen van genoot. Samen verzorgden zij de aftrap van het project Klasseboeren Brabantse Wal.

Uit de Steenbergse Courant