Klaprozenveld Welberg voor het eerst geoogst

WELBERG – Afgelopen vrijdag werd de eerste oogst klaprozenzaad van het herdenkingsveld aan de Canadezenweg in Welberg gehaald. Een hele uitdaging voor Kees Dogge van bloemenkwekerij Landjuweel die de klus voor zijn rekening nam. Met het oog op de barometer en het vooruitzicht op een zomerstorm was het afgelopen vrijdag stevig doorwerken voor de Welbergenaar.

De combine die hij voor het klusje in gedachten had, deed het nog niet: “Het is een exemplaar van zeker vijftig jaar oud”, vertelt Dogge om er lachend aan toe te voegen: “Misschien nog wel door de Canadezen hier naartoe gebracht.” Het voordeel van het ‘ouwetje’ is dat hij bij lange na niet zo breed is als de moderne varianten zoals degene die uiteindelijk gebruikt werd. “De dam die toegang geeft tot het weiland is namelijk maar 5,5 meter breed en dat is niet voldoende voor de hedendaagse combine.” Met het nodige kunst- en vliegwerk werd dat obstakel overwonnen en kon het rooien beginnen. Wanneer het zaad eenmaal geschoond is, zal er vermoedelijk zo’n twee- á driehonderd kilo overblijven. Het grootste deel daarvan wordt verkocht aan PPZ Zaadhandel uit Andijk maar een kilo of vijf komt ter beschikking van de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg die hoopt dat er op een dag een lint van rode klaprozen langs de route van de bevrijders loopt.

Met eigen ogen

Er is een kans dat het veld in augustus van dit jaar nogmaals rood kleurt. Bij wijze van proef wordt het middenstuk binnenkort opnieuw ingezaaid om te kijken of er een tweede groei- en bloeiperiode vanaf kan. De proef is mede ingegeven door het bezoek dat een groep Canadese veteranen volgend jaar augustus brengt aan Welberg. “Zij zouden erg graag de klaprozen met eigen ogen zien bloeien dus dat willen we zeker proberen”, aldus Angelo Somers eigenaar van het weiland en lid van de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg.

Foto’s: Marjoleen Dogge & Dasja Abresch©Steenbergse Courant

Lees meer hierover in de Steenbergse Courant van aanstaande vrijdag