Klaproosviaduct enthousiast ontvangen

WELBERG – Het ontwerp voor het Welbergse klaproosviaduct is met groot enthousiasme ontvangen. De Dorpsraad Welberg presenteerde de tekening met het toekomstperspectief afgelopen zondag tijdens de plaatselijke braderie en kreeg volgens voorzitter Ilja Bos niets dan positieve reacties. Tientallen Welbergenaren meldden zich ter plekke aan om mee te helpen schilderen. Ook de belangstelling voor de geëmailleerde deurbordjes, bedoeld ter ondersteuning van het project, is groot.

De uitvoering van de werkzaamheden is afhankelijk van de reconstructie van de N259 die momenteel in volle gang is. Wanneer aannemer KWS Infra klaar is met de weg, is het viaduct aan de beurt. De Dorpsraad Welberg speelt met het initiatief in op een motie die de gemeenteraad van Steenbergen aannam. Het geeft organisaties de mogelijkheid om de eigen kern met een kunstwerk te verfraaien en daarvoor een subsidie te ontvangen. De initiatiefnemer moet zelf wel tweederde van de kosten voor rekening nemen, maar dat mag ook door zelfwerkzaamheid.

Groen

Het viaduct belooft een opvallend element te worden, alleen al vanwege de groene kleur waarin het gespoten wordt. “Dit neemt de gemeente voor haar rekening,” licht Bos toe. “Groot onderhoud, waartoe schilderwerk behoort stond toch al op de planning.” Met de overdracht van de weg van de provincie naar de gemeente, kwam een flinke zak geld mee om het achterstallig onderhoud aan te pakken. Hieruit bekostigt Steenbergen de reconstructie van de N259.

Ploegen

De Dorpsraad hoopt zo snel mogelijk na de zomervakantie aan de slag te kunnen met het schilderen van de klaprozen. De lijst met belangstellenden die mee willen helpen, telt inmiddels vijfendertig namen en groeit iedere dag. “In veel gevallen zit achter die naam een heel gezin dus dat wordt ploegenwerk,” lacht de voorzitter. Door het gebruik van sjablonen is het voor iedereen mogelijk om een handje toe te steken. “We zoeken nog wel meer mensen die op een steiger durven te werken, want we merken dat veel mensen daar wat huiverig tegenover staan.”

Vrijheid vieren

Wanneer de klus geklaard is, zet de gemeente een anti-graffiti laag over het kunstwerk. Bos: “We hopen natuurlijk dat dat een overbodige maatregel zal blijken te zijn.” Op de pilaren in de middenberm komen tussen de klaprozen door teksten van leerlingen van basisschool Pius X. Deze teksten draaien om het thema Vrijheid. “De klaprozen zijn een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de vele slachtoffers die in november 1944 vielen. Het gedenken daarvan doen we bij het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg. Bij het viaduct willen we vooral de vrijheid waarin we leven vieren. Van vrijheid word je blij en waar word je nu blijer van dan een poort van klaprozen waar je onderdoor rijdt?”

Natuurlijke uitstraling

Naast het schilderwerk krijgt de entree van de kern ook een stevige opknapbeurt. De gemeente bekijkt in overleg met de aannemer of het mogelijk is de vangrails aan de bovenzijde van het viaduct een meer passende, natuurlijke uitstraling te geven.
De komende tijd brengt de dorpsraad de tekeningen nog breder onder de aandacht brengen. Onder meer via de eigen Facebookpagina en website dorpsraadwelberg.nl

Wie wil, kan ter ondersteuning van het project een geëmailleerd bordje met daarop een klaproos aanschaffen. “We hebben voor dit materiaal gekozen omdat dit het best past bij de tijdgeest van de Tweede Wereldoorlog,” aldus Ilja Bos. “Wanner iedereen een bordje naast de deur monteert, ontstaat er een lint van klaprozen. Dat zou natuurlijk prachtig zijn.” De voor-inschrijving kwam vliegend uit de startblokken. Er zijn inmiddels vijfenzestig inschrijving. “Feitelijk tekende praktisch iedereen die afgelopen zondag bij ons aan de kraam kwam zich in.” De kosten voor de bordjes zullen rond de 20 uitkomen. Voor-inschrijven kan via info@rpsinfo.nl

Het klaproosviaduct is een ontwerp van vier plaatselijke kunstenaars: Jaap Groenendijk, Angelo Somers, Hanneke Zomers-Neutkens en Ilja Bos.