Kippenvel

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik krijg nóg kippenvel als ik terugdenk aan de Liberation Tour en het grote Bevrijdingsfestival.
De herdenking én viering van 75 jaar vrijheid hebben veel emoties losgemaakt. Hoe moet dat begin november 1944 wel niet zijn geweest, toen onze bevrijders zich hier aandienden?
Vooral dankzij de indrukwekkende toertocht van historische legervoertuigen en de memorabele Meet&Greet met onze Canadese vrienden, hebben we dat gevoel van toen nu een beetje kunnen evenaren en beleven.

De reacties waren overweldigend. Het woord kippenvel viel meer dan eens. Het raakte ons, misschien wel als nooit tevoren.
Waar destijds Nederland weer in vrijheid werd verbonden, lukte het ons – 75 jaar na dato – om al onze kernen en dus al onze inwoners nader met elkaar te verbinden. Groot zijn de positiviteit en de saamhorigheid in onze gemeenschap. Blijer en trotser kun je een burgemeester niet maken, neem dat maar van mij aan.
“Vriend en vijand” hebben, met één en hetzelfde doel voor ogen, de handen ineen geslagen. Meningsverschillen uit het verleden maakten plaats voor wederzijds  begrip. Nieuwe vriendschappen en samenwerkingsverbanden zijn geboren. En onze jongeren zijn er klaar voor, om het stokje over te nemen van generaties die ons helaas gaan ontvallen.

Het besef dat we nooit mogen vergeten wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, heeft louter aan kracht gewonnen. Het kan niet anders, of dit helpt ons bij het voorkomen van nieuwe tegenstrijdigheden in onze maatschappij.

Dit weekend mocht ik u vertegenwoordigen bij de herdenkingsdienst in Dinteloord, waar de bevrijding zeker niet door iedereen als zodanig is beleefd. Het dorp werd op 4 en 5 november getroffen door een zwaar bombardement, dat tientallen inwoners het leven kostte en zodoende voorgoed een gat sloeg in de Dinteloordse gemeenschap.
Zolang wij echter ook dit verhaal blijven vertellen, houden we de herinneringen levend, aan iedereen die wij dankbaar moeten zijn voor onze vrijheid.  
Als ik eraan denk wat we in deze tijd  samen allemaal voor elkaar hebben gekregen, vervult me dat als burgemeester met groot vertrouwen en krijg ik wéér kippenvel.   

Gegroet,
Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt schrijft – in de huis aan huis-edities van Steenbergse Courant en op KijkopSteenbergen.nl – een column over alles wat hem bezighoudt in onze gemeenschap. Reageren kan via burgemeester@gemeente-steenbergen.nl