Kinderen zijn de ontwerpers van Vosmeers kunstproject

NIEUW-VOSSEMEER – Zowel bij de nieuwe plaats van het Watersnoodmonument aan De Hoogte in Nieuw-Vossemeer als bij de ijsbaan in het Vossenbos, verschijnen de komende maanden twee keer elf mozaïeken zitelementen. Leerlingen van de plaatselijke basisschool Merijntje hebben de afgelopen weken ideeën aangeleverd voor het ontwerp van de kunstzinnige krukken. Deze worden nu nader uitgewerkt in een definitief design, waarna de leerkrachten en leerlingen weer aan de beurt zijn voor de uitvoering. De onthulling vindt plaats  op 10 juni en maakt onderdeel uit van de festiviteiten rond het 450-jarig bestaan van Nieuw-Vossemeer.

Voor de financiering van de kunstwerken, maakt de Dorpsraad gebruik van nieuw beleid dat de gemeente Steenbergen ontwikkelde naar aanleiding van een motie van de Volkspartij. Hiermee kunnen kernen in aanmerking komen voor een eenmalige subsidie van maximaal 10.000 euro. Met dit geld dient een activiteit gerealiseerd te worden die gericht is op de bevordering van de leefbaarheid en/of sociale cohesie van de kern. Dat geld krijgen ze niet voor niets, want tweederde van het benodigde bedrag moet de kern zelf opbrengen. Dat hoeft niet in keiharde pecunia maar kan ook door de inzet van arbeid. Dat laatste is in Nieuw-Vossemeer het geval.

Monnikenwerk

Sandra van Merriënboer–Houtepen en Esther Timmermans-Bosters buigen zich momenteel over de tekeningen die de leerlingen van Merijntje maakten. Samen maken zij 22 (!) ontwerpen voor de krukjes die vervolgens nog gemozaïekt moeten worden. Een monnikenwerk dat voor 10 juni aanstaande al af moet zijn.

De elf zitelementen bij het Watersnoodmonument aan De Hoogte krijgen als thema de nacht van De Ramp waarin vijftig Vosmeerders het leven lieten. De elf krukjes in het Vossenbos zullen van vrolijker aard zijn. De kinderen is gevraagd om hun idee bij het thema ‘Nieuw-Vossemeer’ op tekening vast te leggen. Dat leidde tot een kleurrijk resultaat.

Tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen Foto: Nieks Perdaems