Kinderen speuren naar Gluurpietjes

STEENBERGEN –Heeft u de afgelopen week ook steeds het gevoel dat u bespied wordt? Alsof de huizen ogen hebben en er vanachter ieder raam iemand naar u tuurt? Wees gerust, er is geen reden tot paniek. U hoeft zich ook niet te melden bij de Vereniging van Complotdenkers, u bent gewoon gespot door de Gluurpietjes. Zij hebben zich inmiddels in de hele gemeente Steenbergen gevestigd en hun aantal groeit met de dag. Kinderen maken jacht op deze vriendelijke gluurders.

De Gluurpietjes-speurtocht is een nieuwe variant op de Berenjacht die bij de eerste lockdown populair was onder de jongste jeugd van Nederland. Talloze huishoudens plaatsten toen een knuffelbeer achter het raam en de kinderen gingen daar met hun ouders naar op zoek. Pret tijdens de pandemie.

Paardensprong

Nu de tradities rond Sinterklaas beperkt zijn vanwege de maatregelen, bedacht de Udense Els Rooijakkers de Gluurpieten-speurtocht. Het principe is hetzelfde als bij de Berenjacht. Aan de hand van een afstreepkaart kunnen de kinderen bijhouden hoeveel Gluurpietjes ze zien. Ook is er een aantal opdrachten die ze tijdens de speurtocht uit kunnen voeren. ‘Doe een paardensprong’ bijvoorbeeld of ‘Zing een Sinterklaasliedje’.  Uiteraard kunnen de kinderen ook gewoon tellen hoeveel Gluurpietjes ze onderweg tegenkomen.

Toch iets gezelligs

Het initiatief krijgt landelijk veel gevolg. Onder meer in de gemeente Steenbergen waar inmiddels honderden Gluurpietjes de zaak scherp in de gaten houden. In de kern Steenbergen opende Elien Wennekers een Facebookpagina waar alle deelnemers hun huis als residentie Gluurpiet aan kunnen melden. “Ik heb zelf een heel warm gevoel bij het Sinterklaasfeest,” legt Elien haar beweegredenen uit. “Dat feest is dit jaar echt anders dan anders en dat vind ik jammer. Toen ik de actie van de Gluurpietjes op Facebook voorbij zag komen, vond ik dat een leuke manier om er toch nog iets gezelligs van te maken. Bovendien zijn de kinderen weer even bezig. Dat is ook wat waard.”

Snoepzakje

In andere kernen heeft de landelijke actie eveneens een lokale invulling gekregen. Bijvoorbeeld in Dinteloord waar niemand minder dan de Sint de kinderen middels een filmpje oproept om mee te speuren naar zijn helpertjes.

De Stichting Ontspanning Voor Welberg (OVW) greep het initiatief aan om de snoepzakjes, die de kinderen normaal gesproken aan het einde van een succesvolle Sintmiddag krijgen, uit te delen. Welbergse kinderen die na het volbrengen van de laatste opdracht hun formulier inleveren, krijgen er wat lekkers voor terug.

Steun het goede doel

Wie een beetje handig is, kan zelf een tekening maken van een Gluurpietje of er eentje rechtstreeks op het raam kalken. Maar er kunnen ook kant-en-klare raamstickers besteld worden. Bijvoorbeeld bij ‘Gewoon bij Miran’ of via de Facebookpagina WenDIY in Dinteloord. Initiatiefneemster Rooijakkers heeft het gebruik van haar ontwerp vrijgegeven, maar daarbij wel gevraagd of bedrijven die ze gaan verkopen een deel van de opbrengst aan een goed doel naar keuze willen schenken.  Dat is in geval van WenDIY het initiatief ‘SpeelGoed Voor Elkaar’ dat gezinnen die het financieel lastig hebben, helpt om toch een mooi kinderfeest te vieren. ‘Gewoon bij Miran’ schenkt een deel van opbrengst aan de Stichting Sinterklaasintocht Steenbergen.

Steentje bijdragen

Van ieder verkochte sticker maken beide ondernemers 1 euro over aan het goede doel. Miranda van der Pligt verwacht dit er ongeveer 150 euro richting de stichting gaat. “Als ondernemer verdien ik er niks aan. Dat geeft ook niet, want het is een leuk idee en als ondernemer een mooie manier om maatschappelijk een steentje bij te dragen. Bovendien hebben mijn kinderen geholpen met het in klaarmaken van de bestellingen en dat was weer heel gezellig.”

Meer informatie over speurtocht en stickers via Facebook: Gluurpietjes speurtocht Steenbergen (NB); Gluurpieten speurtocht Dinteloord; OntspanningVoorWelberg; Gewoon bij Miran; WenDIY.

Foto’s:
Baukje van der Pligt hielp haar moeder met het klaarmaken van alle Gluurpiet-bestellingen. Een hele klus, maar wel gezellig om samen te doen.

Achter talloze ramen in de gemeente Steenbergen zijn de Gluurpietjes te zien.
[ door Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel