Kindercoach helpt kinderen en hun ouders weer op weg

Nieuw-Vossemeer – ‘‘Zien dat je kind niet lekker in zijn vel zit, maar niet weten hoe je dit kan veranderen. Dat is voor ouders enorm lastig’’, vertelt leerkracht en kindercoach Debby van Gaal-van Treijen.

Juf en kindercoach

Sinds 2003 werkt Debby van Gaal-van Treijen als leerkracht. Eerst als docent in het speciaal basisonderwijs maar nu al vanaf 2012 als leerkracht middenbouw op de Basisschool Merijntje in Nieuw-Vossemeer. ‘‘Als juf ga je vooral didactisch met de kinderen aan de slag. Er is soms te weinig tijd om stil te staan bij de emotionele wereld van het kind. Toen ik de opleiding tot ‘kindercoach’ voorbij zag komen maakte mijn hart een sprongetje. Kinderen kunnen zich namelijk alleen goed ontwikkelen als zij lekker in hun vel zitten’’.

Luisteren

‘‘Naast mijn baan als juffrouw coach ik nu kinderen en hun ouder(s) of verzorger(s). De interesses van het kind zijn leidend voor mijn aanpak. Vaak vindt de sessie bij het kind thuis plaats, maar het kan ook zo zijn dat we naar buiten gaan om te voetballen. Belangrijk is dat het kind zich veilig voelt.
De problemen die ik voorbij zie komen zijn bijvoorbeeld moeilijkheden op het gebied van slapen of helpen bij het verwerken van een scheiding. Ik heb al zoveel gezien en meegemaakt tijdens mijn loopbaan dat voor mij veel normaal is. Kinderen kunnen heel goed vertellen wat ze nodig hebben. Ik ben gaan luisteren naar kinderen in plaats van tegen ze te praten’’, vertelt de kindercoach.

Geen wachtlijst

Mocht er behoefte zijn om telefonisch kennis te maken met Debby van Gaal-van Treijen dan kan dit. ‘‘Samen onderzoeken we of ik iets voor het kind en daarmee het gezin kan betekenen. Ik hanteer geen wachtlijst en zorg met mijn laagdrempelige en praktische tips of oefeningen dat er iets in beweging komt. Nog voordat er grotere dingen ontstaan’’. Voor meer informatie kijk op www.coachpraktijkdeb.nl.