Kerstmarkt Gummaruskerk goed bezocht

STEENBERGEN – Muziek, kraampjes, en zelfgebakken taarten: de kerstmarkt in de Gummaruskerk afgelopen zondag had alle ingrediënten voor een gezellig samenzijn. Lions Club Steenbergen had weer z’n uiterste best gedaan om de kerk sfeervol aan te kleden en wist talloze bezoekers naar de kerstmarkt te trekken. Met als hoogtepunt de uitslag van de bakwedstrijd ‘Heel Steenbergen Bakt’.

Gelukkig hadden de Steenbergse hobbybakkers geluisterd naar de oproep van de Lions Club vorige week om zich toch vooral in te schrijven voor de taartenbakwedstrijd. Uiteindelijk boden zes volwassenen en vijf kinderen op zaterdag hun taarten aan bij de jury. Deze bestond uit Francis Bernaards van ‘De taarten van Oma Duck’, Natasja de Leede van ‘De taarten van Brabant’ en Bastiën van Rosendaal van Bakhuys brood & banket.

Burgemeester

Tussen de inzendingen zat wel een hele bijzondere: burgemeester Ruud van den Belt leverde zijn zelfgemaakte appeltaart in. Extra speciaal was dat de burgervader die dag zelf zijn verjaardag vierde. “We waren blij verrast met dit initiatief van de burgemeester. Hij zei erbij dat hij hoopte dat zijn taart veel geld voor het goede doel zou opleveren. Daarom hebben we de punten van zijn appeltaart iets duurder gemaakt dan de rest. Vijf euro i.p.v. twee euro”, vertelt Emiel Altink van Lions Club Steenbergen.

Geen kruimel over

Hoewel er zeker genoten werd van de taart van de burgemeester, was het toch vooral de taart van de uiteindelijke winnaar die in een mum van tijd was opgesmikkeld door de bezoekers van de kerstmarkt. Steenbergenaar Ed Hobo won overduidelijk met een totaalcijfer van 8,3 voor zijn ‘Steenbergs Delight’: een karameltaart bestaande uit vier verschillende lagen met botercrème ertussen, met een finishing touch van slagroom, chocolade, verse karamelsaus en granaatappelpitjes. De blij verraste winnaar nam zijn prijs en bloemen in ontvangst, maar kon helaas zijn eigen taart niet meer proeven omdat er geen kruimel meer van over was. “Het was de eerste keer dat ik deze taart maakte. Maar mijn vrouw en ik hebben behoorlijk wat bakervaring, dus ik had wel een vermoeden dat hij lekker zou zijn”, aldus Ed Hobo.

In de categorie bakkers tot 16 jaar was Anne Girmscheid de winnares. De 10-jarige taartenbakster had een taart gemaakt in de vorm van Rudolf, het trouwe rendier van de kerstman. Maar liefst zeven uur is ze met haar creatie bezig geweest, maar het leverde haar wel een zilveren taartschep met inscriptie op. “Ik bak al vanaf mijn derde jaar, en ik doe het zonder hulp van mijn ouders. Ik heb zelfs mijn eigen geheime recept. Misschien wil ik er later wel mijn beroep van maken, maar dierenarts lijkt me ook wel leuk”, vertelt Anne.

Hallelujah

Naast de taarten en glühwein bij de stand van de Lions Club, was er in de rest van de Gummaruskerk ook genoeg te beleven. Bezoekers konden hun slag slaan bij de sfeervolle kraampjes met kerstspullen en werk van lokale kunstenaars.  Maar het was ook zeker de muziek die in de kerk voor de echte kerstsfeer zorgde. Klein Orkest, Flip en Kees, Hans Zaat, koor Oud en Jong Belegen en de kinderen van het Spelenderwijs orkest o.l.v. Marco Brok gaven allen acte de présence. De vijf dames van 40Up kregen de zaal ademloos met hun stemmige vertolking van ‘Hallelujah’.

De totale opbrengst van de kerstmarkt is bestemd voor de aanschaf van warme jassen voor de dak- en thuislozen in de regio. Een dankbare Linda Bol van WijZijn Taverse Groep nam de eerste jassen in ontvangst. “Dit komt heel goed van pas, want ondanks onze beschikbare plekken in de opvang, zijn er helaas ook nog dak- en thuislozen die buiten slapen. We gaan ze vanavond al uitdelen.”

Foto 3: De winnende taart 'Steenbergs Delight'.

Foto 4: Winnaar Ed Hobo

Foto 5:  Winnares bij de jeugd, Anne Girmscheid 

Foto 6: Burgemeester Ruud van den Belt met zijn inzending

Foto 9 & 10: Het orkest van Spelenderwijs

Foto 11: De zangeressen van 40Up

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Foto’s: Nicole van de Donk/ Lions Club Steenbergen