Kerstdorp op huiskamerformaat

DE HEEN – Een winterwonderland, zo mag je de huiskamer van de familie Van der Zande in De Heen met een gerust hart noemen. Wie er binnenstapt, kijkt en wrijft z’n ogen uit of kan ze bijna niet geloven.

 

 Een ijsbaantje, luchtballon, postkoets, kabelbaan, Anton Pieck-huisjes, molentjes, engeltjes, kermisattracties van weleer, sneeuwpoppen, kerstmannen, talloze mensfiguren: het is gewoon te veel om op te noemen. En dat allemaal op miniatuurformaat.

Zelfs de Lange Jan van de Efteling staat ertussen en dat mag geen verrassing heten, want huize Van der Zande is op andere plekken heel het jaar door een kleine replica van het Land van Laaf.

Aan de buitenkant van de woning aan de Heensedijk voert Kerstmis momenteel echter ook de boventoon, met onder meer een negen meter hoge licht-kerstboom, die je van ver af al kunt zien.

De kerstversieringen buitenhuis, daarmee begon Van der Zande al een kleine 25 jaar geleden. ,,Bijna net zo lang als dat we hier wonen.’’ Dankzij het technisch vernuft van zoonlief Pieter-Kees, zijn er steeds meer bewegende onderdelen.

Het kerstdorp binnen ontstond vijf jaar terug en groeit sindsdien elke keer een beetje groter. ,,Ik maak veel zelf, kijk de kunst af op kerstmarkten en daar koop ik ook weer nieuwe elementen.’’