Kerstconcert mannenkoor ABS is weer een daverend succes

STEENBERGEN – De Hervormde kerk was zaterdagavond tot de laatste stoel bezet. Al dagen tevoren had de organisatie nee moeten verkopen aan mensen die nog kaarten wilden kopen. Het kerstconcert van ABS bleek wederom van uitstekende kwaliteit. Alle aanwezigen genoten met volle teugen, en zongen uit volle borst mee.

Alle stoelen zijn bezet, maar u mag ook op de bank gaan zitten hoor

Handenwrijvend stond Jan Ooms, voorzitter van het mannenkoor ABS bij de entree van de Hervormde kerk. Iedereen werd persoonlijk welkom geheten en verzocht een plaatsje te zoeken. Dat viel nog niet mee, alle kaarten waren uitverkocht en het was passen en meten met stoelen. Een aantal mensen stond zelfs achter in de kerk. “Er zijn helaas geen stoelen meer over, maar neemt u gerust plaats op de bank achterin de kerk, of neem plaats op de tafels.” Grapte Jan Ooms tegen een enkele late binnenkomer. Al dagen moest nee verkocht worden aan mensen die het jaarlijkse concert van het mannenkoor wilden bijwonen. Dat zegt iets over de kwaliteit van het mannenkoor en uiteraard ook over de gastoptredens. Ook dit jaar was er weer een vol programma. Naast het mannenkoor ABS traden het Trio La Joie, het Altena Kopersepstet en de meisjes van zuster Monique, tegenwoordig het Vocaal Octet Steenbergen op. Bij binnenkomst in de kerk werden de bezoekers getrakteerd op een optreden van Only Voices.

Samen zingen maakt gelukkig

Na de opening door de voorzitter, hier en daar doorspekt met een grap kwamen de heren van het mannenkoor op. Direct bij het eerste nummer werd het publiek uitgenodigd mee te zingen. Vanaf dat moment heerste een sfeer van saamhorigheid. Precies wat men hoopt te voelen tijdens de kerstdagen. Het hele concert ademde de warme sfeer van Kerstmis uit. De liederen die gezongen werden, de prachtige begeleiding op piano door Hikmet Bilalov, alles onder leiding van dirigent Jan Ligtenberg maakten de verwachting meer dan waar. Toen, na een aantal nummers, de dames van het Vocal Octet Steenbergen aanschoven bleek maar weer hoeveel zangkwaliteit in Steenbergen huist.

Het Altena Koperseptet Bracht begon met Psallite Unigenito. Het Koperseptet bestaat, de naam zegt het al, uit enkel blaasinstrumenten. Na twee nummers lieten zij het podium aan de dames van het Trio La Joie. Het was een opvallende combinatie van zang, harp en accordeon.

Na de pauze waarin iedereen werd getrakteerd op koffie en kerstkransen volgde het tweede deel van het concert. De bezoekers werden weer meegenomen op een muzikale reis in kerstsfeer. Er werden niet alleen klassieke nummers gezongen, maar ook nummers als Happy X-maas van John Lennon en het bij iedereen bekende We wish you a merry X-mas  stonden op het programma. Uiteraard werd afgesloten met Stille Nacht. Het klaterend applaus was meer dan verdiend.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl