Kernbezoek Nieuw-Vossemeer: de Vossenburcht, Rondje kreek en Merijntje Gijzen

NIEUW-VOSSEMEER – Ondanks het miezerige weer was er een goede opkomst bij het kernbezoek afgelopen zaterdag. Als eerste stond er een rondgang door Nieuw-Vossemeer op het programma, waar de aanwezige raadsleden zich graag lieten informeren door de dorpsraad en andere betrokkenen. De betrokkenheid onder de inwoners is groot, en daarom werd de mogelijkheid om zaken bij de raad onder de aandacht te brengen met beide handen aangegrepen. Bijvoorbeeld de toekomst van het gemeenschapshuis de Vossenburcht.

Voorzitter Adrie Hommel van gemeenschapshuis de Vossenburcht sprak de groep toe in wat volgens hem “het kloppend hart” van Nieuw-Vossemeer is. “Het gebouw zit alle dagen vol want bijna alle verenigingen zoals de KBO en Harmonie Semper Crescendo zijn op dit gebouw aangewezen. Maar is er wel behoefte aan meer ruimte. Die mogelijkheid is er nu, want de naastgelegen conciërgewoning staat leeg en het bestuur van de kruisvereniging is bereid het te verkopen. Dat is van wezenlijk belang voor de toekomst van de Vossenburcht, want nu mogen we het naastgelegen stuk ook als fietsenstalling gebruiken.” 

Rondje om de kreek staat onder water

Op de steiger aan de Rietkreek is het de beurt aan Leon Havermans, voorzitter van de dorpsraad, om te vertellen over de wens om het pad van het ‘rondje om de kreek’ te verbeteren. “Het is de entree van ons dorp en een prachtige plek. Helaas staat het wandelpad de helft van het jaar onder water waardoor er onvoldoende gebruik van kan worden gemaakt. Terwijl het een geliefd rondje is om te wandelen of hard te lopen. Voor de veiligheid zou het ook beter verlicht moeten worden, natuurlijk op zo’n manier dat het de natuur niet verstoort.” 

Dat de Vossemeerders niet achteroverleunen en wachten tot de gemeente in actie komt, blijkt wel uit het onlangs gerealiseerde initiatief om het beeld van Merijntje Gijzen te verplaatsen. Het beeld staat nu verder naar voren en staat ook in de donkere wintermaanden letterlijk in ‘the spotlight’. Toch zou het mooi zijn als de gemeente dit burgerinitiatief zou aanvullen door het omliggende straatwerk te verfraaien om zo het plaatje compleet te maken, zo klinkt het vanuit de dorpsraad. 

Bouwschuur opknappen

Als het om verfraaien gaat, staat het pand van de bouwclub van de carnavalsvereniging hoog op de nominatie, zo vertelt Reinier de Jong namens CV ‘t-Vosse-ol. Bij de schuur, op de hoek aan de Hoogte, vertelt hij de groep raadsleden over het belang van de plek. “Het is de ader van de club. Het zou mooi zijn als we het een beter aanzien zouden kunnen geven, omdat het ook een prominente plek in het dorp heeft. Het dak is wel grondig gedaan, maar de rest kan wel wat restyling gebruiken.”

Foto 1: De raadsleden konden zelf ervaren dat een rondje kreek kan eindigen met natte voeten.

Foto 2: CDA-raadslid Jurgen Huijbregts bewondert de upgrade van het beeld Merijntje Gijzen.

Foto 3: Rechts op de foto is het gebouw te zien wat de Vossenburcht graag bij het gemeenschapshuis zou willen betrekken. 

Foto 4: De loods waar de bouwclub van de carnavalsvereniging huist, kan wel een opknapbeurt gebruiken.

Tekst & foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl