Kerkelijke onderscheiding voor juffrouw Annie

STEENBERGEN – Vanwege haar grote inzet en het feit dat ze in juni dit jaar 70 jaar in dienst was van het bisdom Breda ontving Annie van Aert afgelopen zondag een bisschoppelijke onderscheiding. Die kreeg ze tijdens de reguliere eucharistieviering opgespeld door pastoor Hans van Geel en haar petekind en achternichtje Ilse Baremans.

‘Juffrouw Annie’, zoals ze in de volksmond werd genoemd geniet in Steenbergen bekendheid als huishoudster van de in 2013 overleden pastoor Nieuwlaat.

Annie van Aert is op 29 april 1924 in Rijsbergen geboren. Ze kwam uit een gezin van drie kinderen dat woonde op de boerderij in buurtschap Kaarschot. Als jong meisje had Annie de wens om verpleegster te worden, maar er werd anders voor haar beslist. De toenmalig pastoor Van Kampen claimde haar als huishoudster, dat kon nog die tijd.

Ze werkte van 1942 tot 1953 bij Van Campen in Breda en verhuisde vervolgens met hem mee naar Terneuzen. Van Campen overleed in 1960 en vijf jaar lang diende Annie van Aert als huishoudster bij zijn opvolger Van Mechelen. In 1965 verhuisde ze naar Breda en regelde daar tot 1972 de huishouding bij pastoor Oomen. Bij diens overlijden werd ze benaderd door Ed. Nieuwlaat met het verzoek naar Steenbergen te komen. De pastorie in het Doktersdreefje werd vervolgens haar thuis. Jarenlang stond Annie van Aert pastoor Nieuwlaat bij tot deze tot haar groot verdriet in 2013 overleed.

Klip en Klaar

“Je bent een kordate, flinke vrouw. Soms wat eigenwijs en niemand verkoopt jou appels voor citroenen. Je zegt klip en klaar jouw mening. Als je jou goed kent, weet je exact wat je aan jou hebt”, zo typeerde pastoor Hans van Geel de jubilaris. Hij verhaalde over de tijd dat ze zich enorm inzette voor de zorg aan Ed. Nieuwlaat. Op latere leeftijd maakte ze met hem steevast op zondagmiddagen een autoritje, waarbij de Bakkersmolen in Wildert een geliefde plek was voor een terrasbezoek. Na het overlijden van pastoor Nieuwlaat is het contact met het leven op de pastorie gebleven. Annie van Aert heeft nog vele warme contacten onder meer met de families Krijnen en Muys, met Gerard Bakker en met oud-kapelaan Hans Louws.

Annie van Aert kreeg naast de bisschoppelijke onderscheiding met oorkonde uit handen van voorzitter van de Parochiekerncommissie Bram Hommel een boeket bloemen, vergezeld van felicitaties en een dankwoord. Ook mocht zij na afloop van de kerkdienst de felicitaties in ontvangst nemen van parochianen. Dat gebeurde onder het genot van een kop koffie met petit four in de Lourdeskapel. Ze was met dit alles blij verrast.