Kastanjebomen bij het Benedensas geveld

DE HEEN – De aanblik van de ‘oprit’ naar het Benedensas bij De Heen is haast onherkenbaar veranderd nu de karakteristieke kastanjebomen daar ten prooi zijn gevallen aan de kettingzaag.

Waterschap Brabantse Delta vroeg begin vorig jaar vergunning aan voor de kap van de beeldbepalende, maar in slechte conditie verkerende bomen, waarbij de bloedingsziekte was vastgesteld. Een probleem dat eerder ook al de kenmerkende kastanjebomen aan de Middenwal, het Frederiksbolwerk en de Van Gaverenlaan in Steenbergen trof.  

Brabantse Delta gaf destijds aan dat de aangevraagde (en verleende) kapvergunning niet betekende dat de bomen bij het Benedensas allemaal meteen zouden verdwijnen, maar vast stond wel dat vroeg of laat zou de bijl er in moest. Dat is nu dus gebeurd, met als gevolg een ongekende kaalslag rondom de toegangsweg tot het monumentale Benedensas.

Ook de eveneens door de bloedingsziekte aangetaste kastanjebomen aan de Bovensasweg bij het Bovensas tussen Steenbergen en Kruisland staan overigens op de nominatie om gekapt te worden.