Kasboek P.A. Vermeulen uit 1908 komt onverwachts boven water in Waalwijk

Het ligt voor de hand dat een bedrijf als Vermeulen Steenbergen, dat is opgericht in 1877, beschikt over tal van zaken uit het verleden. Neem bijvoorbeeld het archief van de Steenbergse Courant, dat nagenoeg geheel compleet is en waarvan het eerste exemplaar gedateerd is op 1 april 1881. Toch duiken ook onverwacht nog bijzondere archiefstukken op. Bijvoorbeeld wanneer oude woningen worden verbouwd of een nalatenschap nader wordt bekeken. Het gebeurt ook dat er een bijzondere vondst wordt gedaan waarvoor geen verklaring te vinden is.

Zo ontving Vermeulen Steenbergen een berichtje van Nathalie Cobben uit Drunen. Zij kwam in het bezit van een kasboek van Uitgeverij en Stoomdrukkerij fa. P.A.Vermeulen, zoals het bedrijf in vroegere jaren heette. Het boek was uit 1908, of we hier belangstelling voor hadden; zij kon er zelf natuurlijk niet zoveel mee doen. En zo arriveerde het boekwerk enkele dagen later per post.

Serie

Het kasboek is een mooie aanvulling op een serie gelijksoortige boeken die historieverzamelaar Ad van de Par reeds eerder van ons bedrijf mocht ontvangen. Hij beschikt over een enorme verzameling foto’s, prenten en archiefstukken uit de vorige eeuw. Ad van de Par is tevens archiefbeheerder van het Steenbergse Courant archief en als geen ander geïnteresseerd in zaken uit het verleden van Steenbergen.

Het boek sluit aan op een serie van 12 Vermeulenkasboeken waarvan de oudste gedateerd is in 1889. Het boek uit 1908 sluit aan op het exemplaar uit 1907 en is daarmee het ‘jongste’ kasboek uit die serie.

Verbanden

“In deze kasboeken kom ik zaken tegen die verbandhouden met advertentieplaatsingen uit de kranten van die jaren. Inmiddels heb ik door de artikelen een aardig beeld gekregen van desbetreffende perioden. Hierdoor begrijp ik tal van verbanden die er zelfs met de huidige tijd zijn veel beter. Het is machtig interessant”, vertelt de verzamelaar.

Bruin café

Hij vraagt zich met ons wel af hoe het boek bij Nathalie Cobben verzeild raakte. Zij kon ons niet meer vertellen dan dat het boek uit een barmeubel is gehaald. Deze bar stond in een garage van een woonhuis in Waalwijk, dat ondertussen een slooppand was geworden. In vroegere jaren was het pand een bruin cafeetje. Het sloopbedrijf leverde het meubel af bij de echtgenoot van Nathalie die er het kasboek in ontdekte.

Dubieuze debiteuren?

Ad van de Par zegt het kasboek grondig te gaan bestuderen. “Mochten er nog dubieuze debiteuren boven tafel komen, dan laat ik dat jullie natuurlijk meteen weten”, belooft hij met een grote grijns.