Kappers staan te trappelen om de schaar weer op te pakken

STEENBERGEN – Tijdens een crisis als deze lijkt het op het eerste gezicht ongepast om te beginnen over het gemis van een kappersbezoek. Maar achter de maatregel van de overheid om alle kapsalons verplicht te sluiten, schuilen ook zorgen. De kappers missen hun inkomsten en klanten zitten met de handen in het haar.

“Zo komt er hier al meer dan 40 jaar elke week een mevrouw van wie ik de haren was. Dat kan ze zelf niet meer en ze heeft geen man meer die kan helpen. Heel sneu maar ik kan niets voor haar doen”, vertelt Clara van Kuik-Schraver. De deuren van Clara Roxane hair face body zijn al weken gesloten, maar stilzitten doet ze niet. “Klanten kunnen ons bellen om een bestelling door te geven, en dan kunnen ze thuis zelf aan de slag met de spullen die wij voor ze klaarmaken. Dan ben ik eerst bezig om de deur en pinautomaat te ontsmetten en geef ik het tasje van afstand aan. Zo verdienen we nog iets en kunnen we de mensen helpen. Ik blijf positief en zie echt wel licht aan het einde van de tunnel. Ik word al veel gebeld door klanten die op de wachtlijst willen staan om straks als eerste geholpen te worden als de deuren weer open mogen. Al verwacht ik wel dat we misschien mondkapjes op moeten of een beperkt aantal mensen tegelijk mogen helpen.”

Leesmap stopzetten

Stilzitten is ook niets voor het kappersteam van Haer van den Adel, aan de Kaaistraat. In plaats van knippen zijn de personeelsleden in toerbuurten aan het “soppen, zemen en sauzen” in de kapsalon. “We maken van de nood een deugd zodat we straks met een frisse, schone zaak kunnen knallen”, vertelt eigenaresse Dorith Brouwers. “Ondertussen is de boekhouder bezig om de steunregelingen van de overheid aan te vragen. Verder proberen we met de huurbaas iets te regelen en hebben we de leesmap tijdelijk stopgezet, want alle beetjes helpen. Gelukkig merken we dat iedereen bereid is om te helpen, omdat we nu eenmaal in hetzelfde schuitje zitten.”

Mensen willen stiekem geknipt worden

De kappers ervaren dat er klanten zijn die proberen de maatregel te omzeilen en aandringen om toch, stiekem, thuis geknipt te worden. Thuiskapster Carmen Wouters heeft daar gelijk duidelijkheid over gegeven. “Toen de regels werden ingevoerd om op 1,5 meter afstand te blijven, heb ik direct aan al mijn klanten laten weten dat ik voorlopig niet kan komen. Maar natuurlijk mis ik het knippen, want dat niks doen vind ik echt niet leuk.”
Dorith Brouwers noemt het onvoorstelbaar dat er mensen zijn die haar proberen over te halen om toch te komen. “Het gaat om de gezondheid van iedereen en ik kan er een fikse boete voor krijgen. We houden ons strikt aan de regels dus we komen als personeel ook niet bij elkaar in de buurt. Oefenen op elkaars kapsel is dus ook niet aan de orde en aan mijn eigen haar gebeurt ook niks. Ik ben solidair.”

Foto: Clara van Kuik-Schraver staat in haar lege kapsalon mensen te woord die spulletjes willen bestellen. Het is het enige wat ze kan betekenen voor haar vaste klanten, nu de deuren vanwege de coronacrisis voorlopig nog gesloten moeten blijven.

Door: Nicole van de Donk