Kap kastanjes zet kerk in ander daglicht

STEENBERGEN – Honderd jaar deden de kastanjebomen aan de binnenzijde van de muur van de Nederlands Hervormde Kerk in Steenbergen erover om uit te groeien tot de imposante exemplaren die zij waren. Het nam echter maar twee dagen in beslag om de bomenrij met de grond gelijk te maken. Wat over blijft is een vreemd aandoende leegte die de kerk letterlijk in een ander daglicht zet.

Met groot materieel werd afgelopen maandag begonnen met de noodkap van de bomen die ongeneeslijk ziek waren als gevolg van de gevreesde bloederziekte. Tijdens de storm van drie weken brak de eerste boom finaal af. Zonder schade aan mens en omgeving aan te richten, maar desalniettemin reden voor het college om de reeds aangevraagde kapvergunning versneld te verlenen.

Broedseizoen

Met de platanen aan de andere zijde van de muur aan de Kruispoort is niets aan de hand. Zij zullen na het broedseizoen, dat gisteren begon, wel een wat grotere snoeibeurt krijgen dan gebruikelijk is. Doordat de boomkronen van de kastanjes en de platanen jarenlang gedurende de groene maanden in elkaar verstrengeld waren, is dit van invloed geweest op de groei van de platanen. Nu de bomen alle ruimte krijgen om te groeien, is het nodig om de kroon stevig onder handen te nemen om voor de komende decennia een evenwichtige groei te bewerkstelligen.

Het is nog even afwachten wat de invloed van de kaalslag is op de vleermuizenpopulatie in de omgeving. Met milieuorganisaties is afgesproken dat de gemeente maatregelen treft voordat de dieren uit hun winterslaap ontwaken.

Foto en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen