“Kans dat bibliotheek in Blauwstraat blijft, is toegenomen”

STEENBERGEN – De knoop is nog niet doorgehakt, maar het ziet ernaar uit dat in het nieuwe jaar duidelijk wordt dat de bibliotheek aan de Blauwstraat kan blijven. Dat zal echter niet in de huidige vorm zijn, aangezien bibliotheek West-Brabant (bWB) in gesprek is met vier andere partijen om het pand te delen. De gemeente coördineert als eigenaar van het pand de gesprekken. Duidelijk is dat de bibliotheek een nieuwe weg is ingeslagen, waarbij maatschappelijke activiteiten een grotere rol gaan spelen. “Dat is ook logisch, omdat we elkaar als partners in één gebouw ook kunnen versterken”, vertelt Robin Bierens, manager publieke dienstverlening bij bWB.

Wie nu protesteert dat het in de bibliotheek toch om boeken moet draaien, kan worden gerustgesteld. Er blijft een volwassencollectie en de activiteiten blijven ook gericht op het stimuleren van lezen. “Maar er is veel meer. Als je bijvoorbeeld op onze website komt, zie je als eerste informatie over donorregistratie, een actueel maatschappelijk onderwerp”, aldus Bierens.

Bibliotheek op school vertraging opgelopen

Voor de jeugd is het nog onduidelijk of er leesmateriaal in de vestiging blijft. Er is namelijk voor gekozen om de Bibliotheek op School uit te voeren, waarbij er een soort mini-bibliotheek op alle scholen komt. Een leesconsulente begeleidt het uitlenen en stimuleert zo het lezen onder de basisschoolleerlingen. De uitrol hiervan heeft echter wel vertraging opgelopen omdat de scholen vanwege corona gesloten zijn geweest en nog steeds zo min mogelijk personen de school binnenlaten.

“Bibliotheek in schoolgebouw niet mogelijk”

De Volkspartij wilde de huisvesting van de bibliotheek afgelopen week bespreken in de raad. Boy Sluiters vroeg namens de partij of ’t Cromwiel ook in beeld is als mogelijke locatie. Volgens Sluiters zou dat een impuls voor die plek kunnen zijn.
Wethouder Prent zei dat die mogelijkheid niet in beeld is, maar er is wel gekeken naar de optie om, net als in Dinteloord, de volwassencollectie in een onderwijsgebouw onder te brengen. “We hebben die verkenning inderdaad gedaan, maar dat liep op niks uit. Sommige scholen verwachten een toename van leerlingen en dan is er geen plek genoeg. Maar ook de toegankelijkheid speelt een rol, want de bibliotheek heeft tevens een huiskamerfunctie. Maar de gesprekken met de andere partijen voor de Blauwstraat verlopen positief, dus ik verwacht daar binnenkort uitsluitsel over”, zegt Bierens.
Wethouder Esther Prent gaf aan dat de gemeente inmiddels heeft geïnventariseerd wat de aanpassingen voor het gebouw moeten gaan kosten. “Het is alleen wachten op groen licht van de andere partijen, want wij kunnen niet voor ze beslissen.”