Kanno II – Jan Bosters – dolblij met completeren van zijn ‘mini’ milieustraat

NOTENDAAL – “Ik wil nu een dik compliment geven aan de gemeente Steenbergen. Want met de vierde container die we als inwoners van het buitengebied hebben ontvangen, is het cirkeltje rond. Ik ben heel blij dat ik nu al mijn afval keurig kan scheiden en dat dit wordt opgehaald”.

Jan Bosters vindt dat dit best in de krant mag. Reden voor Steenbergse Courant om eens bij hem op bezoek te gaan. De 78-jarige Bosters woont aan de Pelsendijk. Hij ontvangt uw verslaggever enthousiast.

“Kom binnen, kom binnen. Ik zal je laten zien hoe ik mijn afval al in huis scheid. Zo heb ik een bakje voor het groenafval, een vuilnisbakje voor het restafval, een doos voor het oud papier en een bak voor het plastic. Buiten staan mijn vier containers. Drie had ik er al, de vierde maakt mijn milieustraatje compleet”, vertelt Jan Bosters.

Voorheen plastic in de grijze bak

“Ik moet wel bekennen dat ik eerder mijn plastic gewoon bij het restafval gooide. Een ritje naar de container voor het plastic kwam er gewoon niet van. Nu heeft de gemeente het heel goed gedaan, met die vierde bak. En plastic is immers het grootste deel van het afval dat je dagelijks hebt. Dus nu ik dit gemakkelijk kan scheiden vind ik het helemaal top”, aldus de goedlachse Bosters.

Een stukje geschiedenis

Nu we toch bij hem langs zijn gekomen is het een prima gelegenheid om iets meer over de Notendaler/Vosmeerder aan de weet te komen. Is hij een broer van de beruchte Kanno?
“Ja, zeker. Onze Janus was de oudste van het gezin. Ik ben de tweede in het rijtje. Dan is er ook nog mijn broer Rinus, die woont in Zundert. Daar heeft hij destijds een vriendin opgedaan en is daar gaan wonen. Mijn zus Defie is helaas – net als Janus – overleden. Allebei zijn ze in 2009 gestorven.
Janus was een manneke apart. Hij kon moeilijk gehoorzamen. En inderdaad hij is de Kanno die vroeger schapen aan de Molenkreek hield.

De naam Kanno komt van ons opa Adrie. Die was beginjaren 1800 kanonnier in ’t leger. Daar ging hij nogal prat op en hij vertelde vaak op het dorp dat hij paard had gereden bij de kanonniers. Een beetje spottend werd hij vervolgens de Kanno genoemd. Ons vader werd later Kees de Kanno, onze oom Jan werd Jan de Kanno en oom Lindert, Lindert de Kanno. Ook ik ben dus Jan de Kanno. Ik weet niet hoe de rest van de familie het vindt, maar ikzelf heb geen hekel aan deze bijnaam hoor. Ze vinden mij overigens toch een beetje een vreemde. Maar daar lig ik niet wakker van”.

Plakboeken

Hoe dan ook Jan de Kanno Bosters is een van de inwoners die geen moeite heeft met het scheiden van afval. Hij vindt de oranje bak een uitkomst en zorgt er nu voor dat zijn afval perfect gescheiden wordt. Jan Bosters doet uw verslaggever enthousiast uitgeleide. Echter niet voordat hij zijn verzameling plakboeken heeft getoond: 186 stuks met regionaal nieuws, 48 boeken met knipsels over het koninklijk huis. Al dat knipwerk zorgt overigens ook voor een aardige hoeveelheid papier van zaken die niet in het plakboek gaan. Maar daar is dan de blauwe bak een uitkomst voor.

Door: Peter Vermeulen