Kamperen op een vlot, terug naar de basis

DE HEEN – Wie rust en water zoekt kan bij Akkermans leisure & golf prima terecht. Al 20 jaar bieden zij de mogelijkheid aan kampeerders om echt terug te gaan naar de basis. Kamperen op een vlot.

Het idee ontstond in Zweden

Wie op zoek is naar rust en niet bang is om een paar dagen zonder social media door te brengen kan bij Akkermans prima terecht. Al 20 jaar biedt het familiebedrijf in Den Heen kampeervakanties op het water aan. In het begin alleen voor meerdere dagen, tegenwoordig kan een kampeervlot per overnachting gehuurd worden. “Het idee ontstond in Zweden” legt Robbert Akkermans uit. “Mijn vader, toen nog eigenaar van het bedrijf, hoorde over een vlot waarmee een tocht over de talrijke meren gemaakt kon worden. Eenmaal thuis ging hij met het idee aan de slag. In eerste instantie dacht hij aan een tent op een vlot” herinnert Robbert zich nog goed. Teun Kools knoopte het eerste vlot. Met boomstammen en lege vaten werd een prototype gemaakt. De tent werd van balken aan elkaar geknoopt. Het vlot bleek véél te zwaar om mee te varen. Daarom werden de vlotten vastgelegd. Tot op de dag van vandaag liggen ze verscholen vanaf het land, alleen bereikbaar via het water, ver van alle hectiek.

Geen telefoon, geen stromend water, terug naar de basis

Het principe is al 20 jaar hetzelfde, geen luxe. Toch zijn de kampeervlotten afgelopen winter iets gemoderniseerd. In plaats van matten zijn er bedden op de vlotten geplaatst. De tenten, inmiddels voorzien van waterdicht doek, hebben een likje verf gekregen. Verder heb je als kampeerder geen luxe. Een Canadese kano, gevuld met klapstoeltjes, een paar gasbrandertjes en een fles drinkwater in een krat. Daar moet je het mee doen. Het sanitair bestaat uit een afsluitbare emmer. Die lever je aan het einde van je verblijf weer in. Er kan wel gebruik worden gemaakt van het sanitair bij de kanoloods. De formule blijkt succesvol. “Het zijn vooral veel jonge stellen die, op zoek naar iets anders, bij ons terecht komen” vertelt Robbert. “Even weg van het jachtige bestaan. Genieten van het samen zijn, van zittend op je vlot de zon over het water zien verdwijnen.” De vlotten zijn geschikt voor 2 tot 4 personen. 5 personen kan, maar dan is het wel vol.

Vanaf het water een idyllisch plaatje

Vanaf het land zijn de vlotten niet te zien. Verscholen in het riet liggen ze, op redelijke afstand van elkaar op de  Steenbergse vliet. Een groep neven en nichten uit België heeft 2 kampeervlotten gehuurd. “Het is hier heerlijk” verklaart één van de dames. “Samen met onze tante zijn we hier een paar dagen. We zwemmen, luieren en gaan er soms met de kano op uit.” Zijn er dan geen nadelen? “Er zitten spinnen, maar verder is het top!” lacht ze. In een fluisterbootje gaat de tocht verder langs de kampeervlotten. Op de weg terug naar de haven neemt hij een besluit. “Ik ga meteen zwemtrapjes bestellen. Terug naar de basis is prima, maar je moet na het zwemmen wel op het vlot kunnen komen. En als je niet wil overnachten op een vlot dan kan je onze elektrische sloepen huren en ook lekker rustig de Vliet afvaren.”

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl