Kamerkoor Sasso Montanari op reis door Europa

DE HEEN – In een goed gevuld kerkgebouw gaf Sasso Montanari zondagmiddag een concert. Het Steenbergs Kamerkoor wisselde optredens af met het Bergen op Zooms Blazers Ensemble. Er was ook een gastoptreden van de zusjes Marloes en Annemijn Koole. Het thema van het concert was een reis door Europese koormuziek.

Al ver voor aanvang van het concert liep de voormalige kerk van De Heen vol met bezoekers. Het was de eerste keer dat Sasso Montanari een concert gaf met het Bergen op Zoom Blazers Emsemble. “We hebben elkaar ontmoet tijdens een op optreden in de regio. Tussen de leden van het koor en de blazers was meteen een klik.  Het idee voor dit concert ontstond al snel, mede omdat we beiden een ander publiek trekken. Op deze manier krijgen we een breder scala aan bezoekers en maken meer mensen kennis met klassieke muziek.”, licht Ben Santbergen de keuze voor de samenwerking toe. “We zingen klassieke nummers afgewisseld met wat lichtere muziek. In een aantal nummers zingen we 8-stemmig. Een hele uitdaging voor ons Kamerkoor.” Bijzonder deze middag was het optreden van de zusjes Marloes en Annemijn Koole. De zeer muzikale jonge dames combineren hun talent met piano, viool en zang. Voor één van de leden van het Kamerkoor was het optreden van beide dames extra speciaal. Hij is namelijk hun opa.

Een reis door Europese koormuziek

Zoals het een goed gastheer betaamt liet het Kamerkoor het Bergen op Zooms Blazers Ensemble van start gaan. Onder leiding van dirigent Rien de Jongh brachten de blazers een aantal prachtige nummers ten gehore. “Ik hoop maar dat we in deze akoestiek niet het hele publiek wegvagen.”, vertelde Rien de Jongh. De 8 blazers van het ensemble wisten het geluid gelukkig prima te beheersen. Tijdens het optreden werden de leden van Sasso Montanari toch een beetje onrustig. Er was toch in het programma afgesproken dat er 4 nummers gespeeld zouden worden? Gelukkig merkten de aanwezigen er weinig van en na een klinkend applaus was het de beurt aan het Kamerkoor. Een reis door Nederland, België, Engeland en Frankrijk gaf een goede indruk van de kwaliteit van het koor. Het nummer Sous le ciel de Paris werd uiteraard begeleid op accordeon.

Een staande ovatie

Voor aanvang van het concert waren Annemijn en Marloes niet echt nerveus, maar toen zij aan hun optreden begonnen was de spanning op hun gezichten toch wel zichtbaar. Volkomen onnodig. Vanaf de eerste noten raakte het publiek in vervoering. De meisjes, pas 13 en 15 jaar oud, hebben een groot muzikaal talent. Al na hun eerste lied, ‘Lóiseau et lénfant’, kregen zij een staande ovatie van het publiek. Na de laatste tonen van het moderne nummer ‘Clown’ van Emeli Sandé, klapte het publiek weer uitbundig. Na nog een optreden van de blazers en het koor was het tijd voor ontspanning. Samen met de aanwezigen werd er nog een glaasje gedronken en gezellig nagepraat.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl