Afbeelding
maandag 20 mei 2019, 11:24

Kakelsensation, verbinden en kennismaken

DINTELOORD – Rijen dik stonden de auto’s zaterdagmiddag geparkeerd. Kakelsensation, een evenement georganiseerd door zorgboerderij Kakelbont, werd door bezoekers van heinde en verre gevonden. Het doel, verbinden met buiten en kennismaken werd meer dan bereikt.

We willen laten zien en beleven wat we bij Kakelbont doen

Wie dacht even snel binnen te lopen bij Kakelsensation kwam bedrogen uit. Een lange rij van auto’s werd langs de zorgboerderij aan de Boompjesdijk naar parkeerplaatsen gedirigeerd. Gekleed in oranje polo’s waren medewerkers en vrijwilligers de hele dag aanwezig om het evenement in goede banen te leiden. Eenmaal op het terrein aangekomen kreeg men een hartelijk welkom. Dames verkleed in prachtige kostuums nodigden bezoekers uit samen op de foto te gaan. Daarna was het één brok gezelligheid. Mensen zaten aan tafels, genietend van een drankje. Er was live muziek van onder andere de dames van Nederpop aan de Dintel en voor de liefhebbers van rock muziek gaf Hi-5 een optreden. Aan de inwendige mens was natuurlijk ook gedacht. De foodtrucks werden druk bezocht en wie zin had in een mooie tas of kleding, er was van alles te koop. In de enorme zandbak speelden kinderen samen en de danseressen van Myra Cety wisten ook nu weer de harten te veroveren. Wat dat betreft was het doel van Marianne Rommens, eigenaar van de zorgboerderij, zeker geslaagd.

We willen ook laten zien wat we kunnen betekenen

Ze eet wel even een boterhammetje, maar Marianne Rommens wil graag vertellen over haar passie, zorgboerderij Kakelbont. “We wonen al jaren op de boerderij. Vroeger, voor ik een gezin kreeg was ik werkzaam in het jeugd welzijnswerk. Toen we kinderen kregen koos ik ervoor thuis te blijven. Toen de kinderen groter werden ben ik kinderfeestjes gaan organiseren en ongeveer elf jaar geleden kreeg ik de mogelijkheid weer in de zorg te beginnen” vertelt ze vol enthousiasme. Haar verleden in de zorg en de boerderij waar ze wonen maakte het mogelijk een zorgboerderij te starten. Op de boerderij komen mensen die verschillende vormen van aandacht en zorg nodig hebben. Dementerende ouderen kunnen op de boerderij dingen doen die ze zich vanuit het verleden herinneren en zich vertrouwd mee voelen. Sommigen vinden het heerlijk met de dieren bezig te zijn, anderen werken graag in de moestuin. Maar er zijn ook mensen die graag aardappelen schillen of plotseling de behoefte hebben ramen te zemen. “We bieden maatwerk” licht Marianne de dagbesteding van de cliënten toe. “We proberen mensen zoveel mogelijk rust te bieden, dingen te laten doen die vertrouwd zijn en waar ze zich goed bij voelen. Zodat ze zich thuis voelen. Maar ook zelfredzaam. We nemen ze niet alles uit handen. Bezig blijven is erg belangrijk.” Naast dementerenden komen er ook volwassenen naar de dagbesteding. Mensen met een verslavingsverleden of psychische problemen. En waar Marianne erg trots op is, Kakelbont heeft een overeenkomst met het ROC. Leerlingen vanaf 16 jaar die drijven de school te verlaten en uit te stromen komen ook naar de zorgboerderij. Ze krijgen een opleiding op MBO niveau 1. Twee dagen per week hebben ze les, de overige dagen lopen ze stage bij Kakelbont. “De laatste stage moeten ze extern lopen” zegt Marianne. “Dat is vaak erg moeilijk voor deze jongeren. Maar ik ben er zo trots op dat ze het wel doen. Ze krijgen weer een doel en de meesten gaan daarna verder met hun opleiding.  Ze hebben weer een toekomst”

Zonder vrijwilligers redden we het niet

Om maatwerk te leveren is Kakelbont afhankelijk van goed personeel en vrijwilligers. Heel veel vrijwilligers. “Omdat we alle cliënten maatwerk willen leveren zijn er veel handen nodig. Onze medewerkers zijn stuk voor stuk betrokken mensen. Iedereen is er vandaag. Ze doen dat belangeloos, ze offeren er graag hun vrije zaterdag voor op.” vertelt Marianne. “Maar zonder vrijwilligers redden we het niet. Vrijwilligers die de cliënten thuis ophalen en weer terug brengen. Mensen die creatief zijn of hout kunnen bewerken. Mensen die graag samen in de moestuin bezig zijn. We komen altijd handen tekort” verzucht Marianne. Inmiddels zitten alle tafels vol, speelt de band en genieten de bezoekers van een geweldige middag. De verbinding naar ‘buiten’ is geslaagd.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant