Jurrien Bosters naar WK wielrennen voor studenten in Polen

WELBERG – De 23-jarige Jurriën Bosters fietst al zolang hij zich kan herinneren. Komende donderdag staat er weer een nieuw hoogtepunt van zijn wielercarrière te gebeuren; dan doet de net afgestudeerde Welbergenaar mee aan het WK Wielrennen voor studenten in Polen.

De Kleine Tour in Steenbergen was voor de destijds 10-jarige Jurriën aanleiding om te gaan wielrennen. ,,Ik voetbalde, maar vond het fietsen ineens veel interessanter. Ik ben toen een keer met een wielrenner meegegaan om wat te proberen en zo is een balletje gaan rollen.”

En dat balletje rolt hard, want Bosters heeft inmiddels zelfs een tijdje betaald kunnen sporten. ,,Maar het nadeel is dat deze ploeg geen grote naam met zich meedroeg. Je moet dan kiezen: ga ik voor het geld of voor de naam. Uiteindelijk besloot ik een stapje terug te doen en bij een bekendere formatie te gaan fietsen.” Dat werd Belkin/DJR (De Jonge Renner).

Winnen

De Welbergenaar heeft al veel mogen beleven in zijn sportleven, zoals het rijden van een wielerronde naast beroemdheden als sprintkanon Mark Cavendish. ,,Fietsen naast dergelijke topcoureurs geeft echt een kick.” Ook het winnen van de Baronie Breda Classic zal hem altijd bijblijven. ,,Al hoef je niet per se te winnen om een wedstrijd als hoogtepunt te zien. Ook een vierde plaats kan heel bijzonder zijn, het gaat om de belevenis.’’

Pfeiffer

Een terugslag vond twee jaar geleden plaats. ,,Het was najaar en ik was aan het trainen. Steeds weer presteerde ik slechter dan mijn gelijke teamgenoten, ik begreep het niet.” Na een bezoek aan de dokter moest Bosters eraan toegeven: hij bleek al twee maanden de Ziekte van Pfeiffer onder de leden te hebben. ,,Uiteindelijk heb ik een maand helemaal niks mogen doen. Dat is natuurlijk zwaar voor een fanatieke sporter als ik. Het vervelendste is misschien nog wel dat je na die maand weer moet opbouwen, terwijl je ploeggenoten al in conditie zijn.”

Uitdaging

Op 11 juli staat Jurriën dus aan de start in het Poolse Jelenia Gora. Over het niveau durft de renner op voorhand niets te zeggen. ,,Ik weet niet of het echte studenten zijn,”, lacht hij. ,,Of studenten die net als ik fanatiek trainen. Dat laatste hoop ik natuurlijk, het is leuker als er uitdaging in een wedstrijd zit.” Zelf is hij overigens net student-af. Hij volgde de opleiding sportmarketing aan de Johan Cruyff University en wil nu een baan zoeken in zijn vakgebied. Of toch liever fulltime wielrennen? ,,Als dat zou kunnen…”